Sjećanje na Hansa Staigera, novinara koji je posebno volio Sarajevo

Hans Staiger, novinar (1949 – 2023)

Sjećanje na Hansa Staigera, novinara koji je posebno volio Sarajevo

Imao je poseban, gotovo religijski odnos prema novinarstvu. 

foto: Vjollca Shtylla

Umro je naš dragi Hans Staiger. Umro je mirno, na rukama svoje supruge Vjollce Shtylla 16. februara 2023. U nedjelju, 12. marta 2023. u Gaithersburgu, nedaleko od Washingtona, njegovi prijatelji će se okupiti u Ketlands Mansion da mu odaju počast. Vjollca je skup najavila „U slavu života“ (Celebration of Life).  

Za nas, Hansove bosanske prijatelje, koje od njegovog vječnog počivališta dijele  kontinent i okean, preostaje da se pridružimo sa još uvijek živim sjećanjem na dobrog, dragog i nesebičnog druga. Našeg Hansa.

Hans Staiger rođen je u Freiburgu (Njemačka) 22. decembra 1949. Diplomirao je na Univerzitetu Heidelberg. Odlaskom u London nakon studija lingvistike želio je produbiti znanje o engleskom jeziku. Zaposlio se u Svjetskoj službi BBC-a u njemačkoj redakciji gdje je dvadeset godina pokrivao globalne događaje nakon Vijetnamskog rata, pada Berlinskog zida i svega onog što se dešavalo na jugoistoku Evrope devedesetih prošlog stoljeća. 1996. je stigao u Sarajevo i nekoliko godina proveo u Mediacentru radeći na uspostavi BBC škole, njenom razvoju i saradnji sa svim medijima u Bosni i Hercegovini (BiH). Nakon Sarajeva, na sličnim poslovima proveo je par godina u Bugarskoj da bi se 2006. stalno nastanio u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tu je više od deceniju radio kao konsultant u čuvenom Projektu izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP). Ako niste čuli za ovaj projekat, nije toliko ni važno. Bitnije je da su za njih čuli svi oni političari i bjelosvjetski tajkuni na koje se odnose njihovi izvještaji.

Hans Staiger nas je u Mediacentru Sarajevo osvojio svojom ličnošću toliko da smo ga smatrali za „svog“ iako je bio BBC-ev uposlenik. Njegova smirenost,  blagost u obraćanju ili načinu rješavanju problema djelovala je na sve nas blagotvorno. Pamtim ga po gestama koje baš i nisu uobičajne za sve osobe iz njegove i naše profesije. Jednom smo zajednički gostovali na novinarskoj konferenciji koju je organizovao OSCE. Govorili smo o iskustvima u edukaciji novinara i o našoj BBC školi u BiH. Hans je naglašavao da je za novinarstvo osim temeljite naobrazbe još potrebnija radoznalost kao način poimanja svijeta. Nakon predavanja odbio je primiti honorar predviđen protokolom. Elegantno je to objasnio jednom rečenicom: „Kodeks BBC mi ne dozvoljava da budem plaćen za nešto što je moja obaveza“.

Često smo  zajedno putovali po regiji, učestvovali u profesionalnim projektima ali smo često dijelili i privatno vrijeme mimo toga. Ponekad smo zajedno znali pogledati televizijske prenose fudbalskih mečeva. Međutim, pamtim kako mi se jedne večeri, kad sam ga tim povodom pozvao, izvinio jer „mora ostati u stanu“. Te večeri BBC je emitovao uživo posljednju emisiju svjetske službe na njemačkom jeziku. Želio ju je poslušati sam. Emisiju koju je pripremao dvije decenije i u kojoj se, tokom Drugog svjetskog rata, mogao čuti glas književnika Thomasa Manna s porukama „njemačkom slušaocu“. Pričao mi je zanimljive događaje iz tog vremena uključujući poznanstvo sa kolegom iz bugarske redakcije Georgijem Markovim koji je ubijen septembra 1978. u očiglednom atentatu istočnih tajnih službi. Markov, disident i pisac, ubijen je blizu jedne londonske metro stanice tako da je, vjerovatno KGB operativac, ispalio kuglicu otrova u njegovo tijelo iz kišobrana koji je nosio u ruci.

Hans je posebno volio Sarajevo i ovaj prostor. Nije propustio nijednu mogućnost ako ga je put naveo u Evropu da navrati u Sarajevo. Prošetali bismo, sjeli u  restorane i kafane koje je za svog boravka u Sarajevu Hans stekao kao omiljene. Volio je obići stare prijatelje, novinare koji su pohađali BBC-evu školu. Jedan je od rijetkih koji je ovdje došao kao stranac ali nije kao stranac otišao iz Sarajeva.

Hans Staiger je bio izuzetan prijatelj, sagovornik i neko koga se moralo voljeti. Imao je poseban, gotovo religijski odnos prema novinarstvu.  Novinarstvo je vidio kao posao koji zahtijeva posvećenost bez ostatka.

U časovima tuge zbog odlaska dragog prijatelja, raduje vijest da je Međunarodni centar za novinarstvo u Washingtonu (ICFJ) ustanovio „Hans Staiger nagradu za istraživačko novinarstvo“. Mi ćemo ga pamtiti kao jednog od naših najdražih saradnika i prijatelja. Rest in peace dear Hans Staiger.

___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.