Počela regionalna konferencija o digitalizaciji i novim medijima

Počela regionalna konferencija o digitalizaciji i novim medijima

Danas u Mediacentaru Sarajevo počinje Regionalna konferencija o digitalizaciji i razvoju novih medija koju, pored Mediacentra, organizuju Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Pored  samih učesnika, koji su predstavnci vodećih medijskih kuća, institucija i organizacija iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije, Konferenciji će prisustvovati i veliki broj gostiju u publici, a  događaj će pokrivati medijske kuće s područja čitavog regiona, uključujući i predstavnike bh medija. U Mediacentru očekuju dolazak  oko 80 učesnika konferencije.

U okviru prvog dana Konferencije  teme će biti „Digitalna Evropa:Izazovi“ u okviru koje će o svojim iskustvima i stručnim mišljenjima govorit Jean-Francois Furnemont, generalni direktor CSA iz Belgije i Marisa Fernandez Estrban-Generalna direkcija za informacijsko društvo i medije, Evropska Komisija, također iz Belgije.

Druga tema prvog dana Konferencije je „Jugoistočna Evropa-digitalizacija: Gdje se mi nalazimo?“, a učesnici debate bit će Damir Hajduk iz Agencije za elektroničke medije iz Hrvatkse, Miha Krišelj-zamjenik direktora u Agenciji za poštu i elektronske komunikacie iz Slovenije i Emir Povlakić iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Organizatori Konferencije tvrde da su se potrudili da na ovom skupu okupe najznačanije stručnjake koji djeluju u ovoj oblasti, s ciljem da zaključci Konferencije budu vrlo jasni, praktični i primjenjivi za svakog pojedinačnog građana koji treba da se suoči sa prelaskom sa analognog na digitalni signal.

Kao učesnike Konferencije organizator je pozvao i predstavnike regulatornih agencija i medija iz susjednih zemalja koji su već imali priliku da prođu kroz cjelokupan proces digitalizacije i mogu prenijeti svoja iskustva.

U Bosni i Hercegovini prelazak sa analognog na digitalni signal planiran je za 01. decembar 2011. i da, do tada tvrde u Media centru, javnost mora biti u potpunosti upoznata sa svim mogućim uticajima ove promjene na svako pojedinačno kućanstvo.