Prva srpska agencija građanskog novinarstva

Prva srpska agencija građanskog novinarstva

Novi portal Mojavest.com zasniva se isključivo na takozvanom građanskom novinarstvu, sa fokusom na lokalna i regionalna dešavanja.

Portal mojavest.com, koji ima za cilj da podrži građansko novinarstvo, pokrenut je i predstavljem krajem septembra u Beogradu. Pod sloganom ’Uključi se, postani reporter! Neka se i tvoj glas čuje’, građani se pozivaju da svojim glasom i stavovima učestvuju u nepristranom vođenju ovog portala.

Projekt su pokrenuli organizacija Integracije SADA kao idejni tvorac, uz saradnju sa novinskom agencijom Fonet, dok je za tehničku realizaciju zadužena firma Inbox, a reklamnu kampanju za portal finansira Ambasada SAD.

Građani koji su nezadovoljni izveštavanjem tradicionalnih medija i smatraju da ovi često ne izveštavaju o zaista bitnim društvenim pitanjima, sada na multimedijalnom portalu www.mojavest.com mogu sami da ponude svoje viđenje stvarnosti, smatraju pokretači portala.

Teme koje pristižu od građana uglavnom su problemi koji ih muče u sredinama u kojima žive. Samo neki od njih su problemi u gradskom saobraćaju, nezakonito bacanje otpada i druga komunalna pitanja, te pijanstva dece ispred škole, trovanje pasa lutalica...  Tvorci sajta ocenjuju i da je dobar odziv građana iz lokalnih sredina u vezi sa pitanjima lokalnog karaktera.

Za tvorce ovog projekta građansko novinarstvo predstavlja jednu od osnova demokratije kroz podsticanje građana da aktivno učestvuju u društvenim pitanjima i procesima, dok tradicionalni komercijalni mediji, smatraju tvorci sajta, imaju veliki uticaj na mišljenje građana, pre svega kroz mogućnost da građanima ne govore šta da misle, već o čemu da misle.

Interfejs po meri prosečnog korisnika

Korisnici veoma jednostavno mogu slati vesti na MojaVest sa računara ili mobilnih telefona služeći se formularom na sajtu. Moguće je slati tekst, fotografije, video i audio fajlove. Kako bi mogli da postave vest, korisnici prvo moraju da se registuju.

Pri registraciji, pored svojih osnovnih podataka (nick, ime i prezime), korisnici ostavljaju i email adresu na koju dobijaju povratnu verifikacionu poruku. Nakon potvrde klikom na link iz ovog maila, mogu da  počnu da postavljaju vesti sa svojim podacima. Urednički tim odobrava vesti koje su postavili korisnici i objavljuje ih kroz sistem na kojem počiva portal.

Korisnički interfejs je u potpunosti prilagođen prosečnim korisnicima interneta. Oslanja se na tehničke resurse Foneta, koji su, prema rečima Siniše Rogića, direktora firme Inbox, prilično veliki, te se ne očekuje nikakav vid zagušenja podataka. Bez obzira na kapacitet internet veze, operativni sistem i browser koji koristi, korisnik jednako dobro može pristupiti sistemu.

Neće biti nikakvih ograničenja za vesti u smislu dužine i broja karaktera. Što se tiče video sadržaja, neće biti ograničena dužina fajlova koji se šalju, ali će njihova dužina u emitovanju zavisiti od uredničke procene. Korisnik može uploadovati video koji je sam snimio ili snimak sa bilo kojeg od popularnih sajtova za razmenu videa.

Pogled na lokalna i regionalna dešavanja

Građani se ovom prilikom pojavljuju i kao izvori vesti u tradicionalnim medijima zahvaljujući tome što će agencija Fonet kroz svoje servise prenositi one vesti i video-materijale sa portala MojaVest za koje smatra da su od interesa javnosti. Oni će biti objavljivani na medijima sa južnoslovenskog govornog područja kroz Fonet-ov agencijski servis. Uredništvo Fonet-ovog sajta će po potrebi redigovati vesti, čitati tekstove i komentare i dodatno proveravati kredibilitet sadržaja.

Fonet na ovaj servis ne gleda kao na konkurenciju, već u njoj vidi strateškog partnera i poziva građane da iskoriste sve medijske potencijale koje jedan ovakav interaktivni portal pruža. Zoran Sekulić, direktor i glavni i odgovorni urednik novinske agencije Fonet, okarakterisao je ovaj poduhvat kao ’veoma prijateljsku sadržinsku i koncepcijsku platformu preko koje će građani moći da se oglašavaju kad oni nađu za shodno i na način na koji oni nađu za shodno.’

Po rečima Sekulića, Mojavest.com neće predstavljati samo događaje od nacionalnog značaja, već će sajt naročito biti usmeren ka regionalnim i lokalnim dešavanjima. Objasnio je da projekat i jeste pokušaj obraćanja onom delu potencijalne medijske scene koji je do sada bio zanemaren, a koji u svetu ima sve veći značaj i negde postaje neizostavan deo čak i u izveštavanju velikih svetskih kuća, naročito u vanrednim situacijama.

Uređivanje i kredibilitet informacija

Što se tiče kvaliteta materijala sa tehničke strane, urednik portala Nenad Vuletić kaže da preteranih ograničenja neće biti. Razumljivo je da tehnički kvalitet prosto nekada nije toliko bitan koliko je važno da se ljudima prenese snimak sa terena.

Vuletić je kao primer naveo upad pobunjeničkih snaga Tripolija i svrgavanje režima Moamera el Gadafija, gde su amaterske snimke u svojim programima emitovale velike svetske televizijske mreže.

Takođe, mobilni telefoni su toliko uznapredovali da mogu da naprave snimak koji je dovoljno kvalitetan da ga građani sa bilo kojeg dela planete mogu podeliti sa drugima.

Stav uredništva je da građani svakako mogu iskoristiti svoje pravo da pišu o čemu god žele. Ukoliko postoji potreba za tim, portal odgovara na mail građana-autora i tako stupa u kontakt sa autorom i vrši proveru informacija.

Ponekad je potrebna i veća urednička intervencija. Kada su se, na primer, građani žalili na probleme sa gradskim saobraćajnim preduzećem, portal je kontaktirao GSP, koji je po objavljenoj vesti poslao argumentovanu reakciju, koju je portal takođe objavio. Na građanima ostaje da sami dalje procenjuju ili komentarišu.

Kada su primili vest o tome da građani angažovani kao popisivači nisu dobili novac za popis, portal je kontaktirao Ministarstvo državne uprave proveravajući informaciju i tražeći odgovor od njih. Ako je, recimo, u pitanju komunalni problem vezan za sredinu, urednici traže i fotografije kao prilog.

Lažni profili za lajkovanje

Vodiće se računa o tome da li se informacije prosleđuju dobronamerno ili zlonamerno jer je, između ostalog, bilo pokušaja da se portal zloupotrebi u političke svrhe. Iako je namenjen mišljenjima građana, stav uredništva portala je da sajt neće služiti za predizborne kampanje.

Bilo je i raznih slučajeva u kojima firme žele da iskoriste portal u sopstvene reklamne svrhe, kao što su razne prispele vesti o prodavnicama koje nude sniženja, bankama koje nude kamate i slično…

Takođe je bilo primera gde su na lokalnom nivou opštine pokušavale da se preko portala obračunavaju sa neistomišljenicima. Pojedinci se u ovim slučajevima sakrivaju iza organizacija. Uredništvo autore nastoji da autore proveri preko društvenih mreža ili Google-a, i njihovu verodostojnost sertifikuje i preko liste prijatelja i lajkovanih stranica. Javlja se i veliki broj slučajeva gde se za potrebe lajkovanja stranica ili glasanja kreiraju lažni profili na društvenim mrežama, koji se najčešće veoma lako uoče.

Odgovornost za tačnost samih informacija se uvek deli na člana portala koji vest kreira i šalje i na portal koji je objavljuje. Uredništvo kaže da se drži  nepristranog uredničkog pristupa i jasnog uredničkog kodeksa (koji je dostupan posetiocima portala u rubrici pravila), ali neće dopuštati sadržaj koji krši zakone zemalja u regionu, niti će se tolerisati bilo kakav govor mržnje, pozivanje na linč ili slične poruke. Kritika na račun bilo kog pojedinca može da se objavi uz odgovarajuće argumente.

U procesu registracije na portal svaka dostavljena korisnička informacija može biti podložna proveri. Korisnici se moraju registrovati pod svojim imenom i prezimenom, dok vesti poslate pod pseudonimom ili organizacijom u većini slučajeva neće biti objavljivane. Ukoliko vest zahteva proveru informacija ili kredibiliteta korisnika, portal će kontaktirati autora putem mail adrese koju je ostavio prilikom prijave i stupiti u dalji kontakt sa njim.

Vremenski raspon od dostavljanja samih vesti do objavljivanja je veoma kratak. Novinari koji rade na portalu su adekvatno obučeni da vesti pripremaju i obrađuju vrlo brzo. Korigovanja samih vesti u načelu neće biti, osim sa tehničke strane u smislu prilagođavanja video materijala u adekvatne formate za emitovanje na portalu, kao i u smislu redigovanja gramatičkih grešaka. U eventualnim vanrednim situacijama uredništvo će se pojačati tako da će postojati dežurni timovi.

Tvorci portala smatraju da je došao trenutak da građane koji žele da budu reporteri neko nagradi, bez obzira na to što nisu profesionalni novinari. Kako bi građani bili motivisani da se uključe u proces kreiranja vesti, portal mojavest.com će svake nedelje nagrađivati najbolje priloge sa 3.500, 2.800 i 2.100 RSD, dok će svakog meseca autor najboljeg priloga biti nagrađen smartphone-om.

Po rečima Vuletića, u ovoj zemlji tek treba da sazri svest da postoji građansko novinarstvo iako je naravno, ono tek u povoju.