Audiogram: Prilagođavanje audio sadržaja za društvene mreže

Audiogram: Prilagođavanje audio sadržaja za društvene mreže (rdn)

Audiogram: Prilagođavanje audio sadržaja za društvene mreže

Audiogram je besplatni alat koji audio fajlove pretvara u kratki prilagodljivi video format, čineći ga zanimljivijim za dijeljenje na društvenim mrežama.

Od svih formata multimedije, audio je još uvijek najviše zapostavljen kada se radi o dijeljenju i širenju putem društvenih mreža. Muzičke uratke prate video spotovi, ali podcastovi i drugi audio snimci još uvijek nisu našli formulu da dijelove razgovora i radio emisija učine privlačnim za dijeljenje na društvenim mrežama poput Facebooka, Twittera i Instagrama, gdje dominira vizualni sadržaj. 

Alat pod nazivom Audiogram, koji je kreirao njujorški radio WNYC, za cilj ima pomoći radijskim novinarima i drugima da svoje audio materijale učine zanimljivijim publici na mrežama tako što audio zapisima formata .mp3 dodaje video komponentu koju je moguće prilagoditi dodavanjem teksta i različitih vizuala. 

Za instalaciju i korištenje alata, koji je još uvijek u fazi razvoja i čiji je otvoreni kod moguće prilagoditi potrebama određene medijske organizacije, potrebno je pratiti uputstva, zavisno od operativnog sistema koji korisnik ima na kompjuteru. 

Ovako izgleda rezultat na Twitteru WNYC-a:

Audiogram možete preuzeti ovdje.