Bh. povorka ponosa: Preporuke za medije

Bh. povorka ponosa: Preporuke za medije

Bh. povorka ponosa: Preporuke za medije

Organizatori povorke ponosa naglašavaju važnost profesionalnog medijskog izvještavanja o predstojećem događaju. 

Objava održavanja povorke ponosa uzbudila je medije u Bosni i Hercegovini i o toj se temi, iako većinom površno, već mnogo izvještavalo, kaže članica organizacionog odbora Lejla Huremović.

Pred 8. septembar za kada je zakazan događaj u Sarajevu, Huremović je za Mediacentar podijelila opažanja o medijskom izvještavanju o Bh. povorci ponosa i ukazala na važnost profesionalnog prenošenja i interpretacije informacija.

“Mi smo već na našoj web stranici izbacili preporuke kako generalno izvještavati o povorci ponosa, date su neke smjernice. Obratili smo pažnju na terminologiju koju je vrlo važno koristiti kada je u pitanju izvještavanje o povorci ponosa i LGBTIQ osobama”, kaže Huremović i dodaje kako je važno da se novinari pridržavaju uputa o ispravnoj terminologiji i kretanju tokom povorke ponosa.

“Ono što je najvažnije jeste zapravo da se o povorci ponosa ne izvještava senzacionalistički, da se pažnja ne usmjerava na pojedinca i pojedinke, već na cijelu povorku ponosa. Vrlo važan je i naš slogan “Ima izać’” i šta on predstavlja. On zapravo predstavlja izlazak na ulicu i borbu na ulici. Izlazak svih LGBTIQ osoba iz četiri zida, što je vrlo važan korak u svakodnevnom životu i to je vrlo hrabar korak”, naglašava Huremović.

Bh. povorka ponosa je protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba, kojim zahtijevaju jednak pristup javnom prostoru kao i svi ostali građani, pojašnjeno je na stranici posvećenoj tom događaju.

U dijelu posvećenom medijima, stoje sljedeće preporuke:

Nesenzacionalistički izvještavati o javnim okupljanjima LGBTIQ osoba. Apelujemo na sve medije da posvete posebnu pažnju o važnosti korektnog i profesionalnog izvještavanja o povorci ponosa, jer se pokazalo da ovakva okupljanja imaju najveću vidljivost i utjecaj, te s tim u vezi mediji nose veliku odgovornost na koji će način pristupiti i izvještavati o ovoj temi.  

Koristite termin „povorka ponosa“ jer je on zvanični naziv prve Bh. povorke ponosa.

Koristiti rodno osjetljiv jezik i politički korektnu LGBTIQ terminologiju. Iako nije garancija korektnog izvještavanja, politički korektan jezik jeste njegova pretpostavka jer znači da je novinar/ka upoznat/a sa načinima diskriminacije manjinskih grupa u društvu putem jezika. Također, istraživanje koje je u 2015. godini proveo NDI o stanju prava LGBTIQ osoba na Zapadnom Balkanu pokazalo je da samo 4% stanovništva u BiH zna šta znači skraćenica LGBTIQ. Skrećemo pažnju i novinarima/kama na ovo te im preporučujemo da češće koriste puni naziv, tj. lezbejke, gej muškarci, biseksualne, trans, interspolne i queer osobe.

Ukazivati na stereotype. Stereotipi u vezi sa LGBTIQ osobama zasnovani su na neznanju i netačnim informacijama. Stoga bi svi odgovorni novinari i novinarke trebale biti s njima upoznate kako ih ne bi perpetuirale, kako u svojim stavovima, tako i putem fotografija i video snimaka kojima ilustriraju priloge.

Ne prenositi govor mržnje. Kada se izvještava o LGBTIQ temama, u ovom slučaju povorci ponosa, često se prenose izjave javnih ličnosti, uključujući i religijske i predstavnike različitih desnih organizacija, izjave koje se zakonski mogu okarakterizirati kao govor mržnje. Novinari/ke moraju znati prepoznati govor mržnje i ne prenositi ga. Odnosno, i kada ga prenose, moraju se ograditi od njega i to ukazivanjem na zakonske odredbe.

Poštovati pravilo dvije strane. Važan preduslov za korektno izvještavanje o povorci ponosa je poštivanje pravila dvije strane. Apeliramo na novinare/ke da kroz izvještavanje i informisanje javnosti, ne ograničavaju svoje priloge/tekstove na jednostranost, pogotovo ukoliko izjave imaju negativnu tendenciju koja lako može prerasti u govor mržnje i pozivanje na nasilje. Skrećemo pažnju na prepoznavanje i razlikovanje govora mržnje i pozivanja na nasilje od slobode govora, te s tim u vezi opreznije biranje sagovornika/ca.

Ukazivati na zakonsku regulativu. Tretirati LGBTIQ teme, u ovom slučaju povorku ponosa, kroz prizmu zakonskih odredbi i principa nediskriminacije i poštovanja ljudskih prava. U slučaju izvještavanja o povorkama ponosa, ukazivati na pravo na okupljanje, posmatrati povorku ponosa kao vid protesta za sve žrtve nasilja i diskriminacije

Ilustracije birati tako da prate i afirmišu temu. Ne koristiti fotografije ili video snimke kojima se tendenciozno tema povorke ponosa prikazuje u zabavnom, šokantnom ili seksualiziranom svjetlu. U slučaju intervjua sa aktivistima/kinjama te LGBTIQ osobama, objavljivati njihove fotografije isključivo uz dozvolu. Također, ne objavljivati slike nasilja (kada vijest nije o nasilju, kao u slučaju najave povorke ponosa) jer se time indirektno potiče nasilje.

Koristiti nalaze istraživanja. Novinarski angažman trebao bi podrazumijevati cjeloživotno učenje pa bi tako, za početak, svaki novinar i novinarka trebali pročitati barem neku od brojnih publikacija u kojima su osvijetljeni problemi sa kojima se LGBTIQ osobe u društvu suočavaju, te su date i smjernice za profesionalno izvještavanje o LGBTIQ temama, uz korištenje adekvatne terminologije.

Afirmisati pisanje o kulturnim, društvenim, pravnim i političkim pitanjima LGBTIQ osoba u našoj zemlji. Iako dešavanja u regiji jesu značajna i za BiH, posebno ona koja se tiču društvenih pitanja, pravnih aspekata i ideologije koja je za ili protiv LGBTIQ zajednice, trebalo bi afirmisati pisanja o ekonomskim, kulturnim, društvenim, pravnim i političkim pitanjima LGBTIQ osoba u našoj zemlji jer su to sve aspekti koji su uticali na odluku da se organizuje povorka ponosa.

Regulirati komentare. Budući da je povećan trend komentiranja tema ispod tekstova u medijima, kao i komentiranje na društvenim mrežama, skrećemo pažnju da je neophodno regulirati komentare, te brisati one koji šire govor mržnje i pozivaju na nasilje i diskriminaciju. Radi korektnijeg izvještavanja o povorci ponosa i doprinošenju profesionalnom medijskom pristupu donosimo neke često korištene termine koji su uvredljivi, te preporuku za koretno korištenje istih.

“Ja bih voljela kada bi naši mediji u BiH sa povorke ponosa izvještavali tako da će govoriti o problemima i potrebama koje mi imamo, da će dosljedno prenijeti sve informacije i govore koje mi budemo imali, a da neće izvještavati senzacionalistički, da neće govoriti koliko je tu bilo policajaca. To isto tako jesu važne stvari, ali da ne bude fokus na njima. Ono što je nama važno jeste da fokus ostane na onome zbog čega se povorka ponosa održava, a to je nasilje koje postoji nad LGBTIQ osobama, da se podigne vidljivost postojanja LGBTIQ osoba u našem društvu, na sve one svakodnevne probleme sa kojima se LGBTIQ osobe susreću”, poručuje Huremović.

Preporuka za novinare i novinarke je da se akredituju za praćenje događaja, što će omogućiti lakšu komunikaciju organizatora i ulazak u povorku, budući da je najavljeno kako će policija i privatne zaštitarske agencije pregledati sve, i građane i predstavnike medija, koji budu prisutni.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.