Budućnost novinarstva u eri post-istine

Izvještaj: Medijska etika u eri post-istine (rdn)

Budućnost novinarstva u eri post-istine

Mreža za etičko novinarstvo (EJN) objavila je izvještaj koji analizira etičke izazove za novinare u vremenu koje se sve češće naziva erom post-istine. 

Kakva je budućnost novinarstva u vremenu kada se čini da javnost sve manje zanimaju činjenice i odgovorno izvještavanje? - pitanje je koje postavljaju autori novog izvještaja Mreže za etičko novinarstvo (EJN). U vrijeme kada je kovanica "post-istina" izabrana za riječ 2016. godine i u vrijeme korištenja naziva "alternativne činjenice" za interpretacije tvrdnji političara, mediji i novinari se nalaze pred jedinstvenim etičkim i profesionalnim izazovom.

Autori se bave analizom medijskog izvještavanja o Brexitu i američkim predsjedničkim izborima, te pojavom tzv. lažnih vijesti, koje pokazuju snagu novih tehnologija u proizvodnji i širenju (ne)tačnih informacija, no ne ostaju fokusirani samo na Evropu i Ameriku. Posebna poglavlja izvještaja posvećena su informacijskom ratu između Indije i Pakistana, utjecaju tekućih konflikata na medije u Africi te globanom porastu govora mržnje. 

Ono što, pored analiza i globalne slike stanja medijske etike i istinitog izvještavanja, izvještaj čini vrijednim resursom za novinare i sve one koje zanimaju pitanja medijske etike, su uputstva i smjernice za provjeru informacija, zaštitu izvora, identifiikaciju govora mržnje, blokiranje web sajtova koji šire lažne vijesti i prepoznavanje huškačkih objava i ratne i druge propagande. 

Kompletan izvještaj pod nazivom "Etika u vijestima: Izazovi za novinarstvo u eri post-istine" dostupan je ovdje.