Electionland: Prikupljanje i verifikacija informacija o glasanju u stvarnom vremenu

Electionland: Medijski monitoring američkih predsjedničkih izbora (rdn)

Electionland: Prikupljanje i verifikacija informacija o glasanju u stvarnom vremenu

Za sve one koji će u utorak, 8.11. pratiti američke predsjedničke izbore i izvještavati o njima, ProPublica je pripremila web sajt na kojem će u stvarnom vremenu biti objavljivane informacije o toku izbornog procesa.

Grupa medijskih organizacija u SAD kreiraće virtualnu redakciju koja će raditi na pričama o problemima s kojima se građani susreću u procesu glasanja i distribuirati informacije lokalnim novinarima koji će dublje istražiti dojave.

Budući da obim projekta nadilazi kapacitete i najvećih medijskih kuća, ProPublica je okupila organizacije i inicijative različitih specijalizacija, te u projektu učestvuju Google News Lab, koalicija First Draft, data tim radio stanice WNYC, Univision, USA Today i CUNY škola novinarstva, od kojih će svako imati zaseban set zadataka u izbornoj noći.

Podaci o problemima na glasačkim mjestima biće prikupljani iz različitih izvora: putem društvenih medija, rezultata pretrage na Googlu i putem dojava građana projektu Election Protection.

Za filtriranje, verifikaciju i prikupljanje pouzdanih informacija biće korištene tehnike koje je razvila koalicija First Draft, nakon čega će podaci biti proslijeđeni na daljnju istragu nekom od nekoliko stotina lokalnih novinara.

Priče nastale na taj način biće distribuirane online dok su glasačka mjesta još uvijek otvorena, s ciljem da se građane koji su naišli na probleme pri glasanju vrati u demokratski proces.

"Nadamo se da će ova inicijativa imati trenutan učinak i pomoći ljudima koji su možda vraćeni sa glasačkog mjesta da glasaju", kaže se u saopštenju povodom najave inicijative.

“Pitanje nije da li će se u novembru 2016. pojaviti problemi pri glasanju. Pitanje je gdje će se pojaviti, u kojoj formi i koliko će biti značajni", kaže se u izvještaju o administraciji izbora koje je objavio Caltech/MIT.

Projekat Electionland možete pratiti ovdje.