FOIA Wiki: Pristup informacijama institucija SAD

FOIA Wiki: Pristup informacijama institucija SAD

FOIA Wiki: Pristup informacijama institucija SAD

Novi alat ponuđen je i kao resursno i kao mjesto za saradnju svih onih koji koriste američki zakon o slobodi pristupa informacijama, Freedom of Information Act, usvojenog prije 50 godina.

foto: pixabay

Potrebne su vam informacije iz institucija Sjedinjenih Američkih Država? FOIA Wiki objašnjava kako da dođete do njih koristeći zakon o pristupu informacijama.

Alat razvijen uz pomoć Komiteta reportera za slobodu medija, nudi detalje o izuzecima iz američkog zakona o slobodi informisanja, o troškovima, kontaktima federalnih agencija i sadrži otvoreni forum s pitanjima.

Na novoj stranici FOIA Wiki dostupne su i osnove Zakona o slobodi pristupa informacijama, po kojemu osim državljana SAD, pravo na informacije imaju i strani državljani.

Platforma služi i za razmjenu savjeta, strategija i načina kako najbolje doći do informacija, kome i kako uputiti zahtjev i razvrstava informacije za lakši pristup.

Ranije je pokrenut i FOIA Mapper koji pomaže korisnicima da vide kakve su informacije različite vladine agencije dale i kako ih najbolje tražiti.