GIJN: Serijal razgovora o istraživačkom novinarstvu

GIJN: Serijal razgovora o istraživačkom novinarstvu (rdn)

GIJN: Serijal razgovora o istraživačkom novinarstvu

Globalna mreža istraživačkih novinara (GIJN) pokrenula je novi video serijal razgovora sa nekim od najpoznatijih i najuspješnijih istraživačkih novinara u svijetu.

Istraživački novinari i novinarke u intervjuima za GIJN govore o tome zašto se bave poslom kojim se bave i zbog čega je to, unatoč rizicima kojima se izlažu, vrijedno za njih i društvo.

Prva epizoda serijala posvećena je iračkom novinaru Asaadu al Zalzaliju, jednom od dobitnika nagrade Shining Light za 2017. godinu, koju GIJN svake druge godine dodjeljuje u znak priznanja novinarima istraživačima iz zemalja u razvoju. Al Zalzali u intervjuu govori o radu na istraživačkom projektu "Project No.1", u okviru kojeg je istraživao nestanak 20 miliona dolara sredstava za javne škole u Iraku i otkrio korupciju u ministarstvu obrazovanja. 

Druga epizoda fokusira se na rad novinara Emmanuela Mayah, višestruko nagrađivanog istraživačkog novinara koji je, između ostalog, radio na pričama o masovnim nezakonitim smaknućima u Nigeriji.

Serijal će se nastaviti razgovorom sa novinarkom Ranom Ayyub, a nove epizode možete pratiti srijedom na YouTube kanalu GIJN-a.