Lista izvora za preuzimanje fotografija na internetu

Lista izvora za preuzimanje fotografija na internetu

Lista izvora za preuzimanje fotografija na internetu

Umjesto kršenja autorskih prava, birajte fotografije koje nude besplatni servisi.

foto: stock sandwich

Pored nekih od najčešćih izvora besplatnih fotografija, poput Pixabaya i Unsplasha, postoje i mnogi drugi korisni izvori, a u nastavku prenosimo preporuke za neke od njih. 

Death To The Stock Photo

Death To The Stock Photo nudi specijalne medijske pakete koje snimaju fotografi širom svijeta i stavljaju ih na raspolaganje svojim pretplatnicima.

Sajt nudi nekoliko besplatnih opcija poput standardnog besplatnog probnog pristupa od 14 dana ili povremenog besplatnog fotopaketa, ukoliko se prijavite preko e-maila.

Za neograničeno preuzimanje i potpuni pristup bazi podataka koja se ažurira na mjesečnom nivou je potrebna godišnja pretplata. Cijena mjesečne pretplate za firme je 12 dolara i 21 dolar za freelancere i agencije.

Fotografije su pod licencom krajnjeg korisnika i za njih postoje određena ograničenja za korištenje.

Stock Sandwich

Ovaj sajt sa fotografijama djeluje pod Creative Commons Zero licencom, što znači da su sve fotografije besplatne i mogu se preuzimati i koristiti u bilo koje lične ili komercijalne svrhe.

Za razliku od drugih stock sajtova, Stock Sandwich tim svake sedmice objavljuje novu fotografiju naslovnice kako bi korisnici bili u toku sa najnovijim dodacima.

Snapwire Snaps

Putem Snapwire Snaps je moguće preuzeti fotografije od oko 200 hiljada međunarodnih fotografa. Dostupne su kolekcije korisnika platforme ili kreativaca koji su se prijavili na sajt. Iako se obično radi o besplatnim fotografijama kupljenim jednokratnim plaćanjem za komercijalnu upotrebu, prije upotrebe provjerite uslove korištenja.

Pored besplatnih fotografija čiji su se autori odrekli autorskih prava, besplatne fotografije je moguće dobijati i putem e-maila na sedmičnom nivou.

We Animals Archives

Ove godine je pokrenut sajt koji nudi arhivu fotoreporterke Jo-Anne McArthur s ciljem isticanja životinja koje se koriste za različite vrste eksperimentisanja. Više od 12 hiljada fotografija fotoreportera širom svijeta je moguće pretražiti po kategoriji ili ključnoj riječi. Za pronađene fotografije navedite načine korištenja kako biste saznali uslove preuzimanja.

Representation Matters

Representation Matters nudi besplatne fotografije sa naglaskom na različitostima, jer sajt predstavlja različite vrste etničke pripadnosti, seksualnosti i individualnosti.

Ukoliko se besplatno prijavite, mjesečno možete dobiti tri besplatne fotografije. Pored toga sajt nudi jednokratno plaćanje za pojedinačne fotografije ili mjesečne pretplate čija cijena ovisi o količini fotografija.

Sajtovi za preuzimanje fotografija predstavljeni u ovom članku su prvobitno objavljeni na sajtu Journalism.co.uk.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.