10 izvora besplatnih fotografija na internetu

10 izvora za besplatno preuzimanje fotografija

10 izvora besplatnih fotografija na internetu

Besplatne fotografije sa pravom korištenja nije jednostavno pronaći. Zbog toga, mnogi će prije prekršiti nečije autorsko pravo nego potpisati izvornog autora fotografije, zatražiti dozvolu za preuzimanje ili čak navesti izvor. No, postoje servisi na kojima su dostupne brojne fotografije za koje nije potrebno plaćanje, a u nekim slučajevima ni navođenje izvora. Donosimo vam listu 10 izvora za preuzimanje fotografija pod Creative Commons CC0 i Public Domain licencom. 

Unsplash

Na ovoj stranici se svaki dan objavljuje deset novih fotografija a sve su dostupne za preuzimanje, modifikaciju, objavljivanje, čak i u komercijalne svrhe, odnosno, kako to kažu na Unsplash, "radite šta god želite sa njima".

 

Public Domain Pictures

Fotografije na ovom sajtu su besplatne, no korištenje istih u komercijalne svrhe podrazumijeva drugačiji pristup

 

Pixabay

Više od 270.000 besplatnih fotografija dostupno je na Pixabay, stranici pretraživoj i po kategorijama. Fotografije su besplatne i bez obaveze navođenja autora i izvora.

 

SplitShire

Fotografije dostupne za besplatnu, privatnu ali i komercijalnu upotrebu. Pored kategorija, autor sajta omogućio je i filtriranje po temama interesovanja. 

 

Gratisography

Besplatne slike u visokoj rezoluciji, dostupne za preuzimanje pod Creative Commons CC0 licencom. 

 

Little Visuals

Pored fotografija dostupnih na sajtu, moguće se prijaviti za newsletter, putem kojeg korisnici svakih sedam dana dobiju novih sedam fotografija visoke rezolucije. Naravno, sve pod CC0 licencom. 

 

Public Domain Photos

Ovaj servis je odličan za sve one kojima je potrebna fotografija određenog prozivoda kojeg veoma lako možete pronaći u kategorijama navedenim na sajtu. 

 

New Old Stock

Stare fotografije iz javnih arhiva, dostupne za besplatno preuzimanje i korištenje. 

 

Pickup Image

Slike iz cijelog svijeta dostupne za pretraživanje po ključnim riječima. 

 

Public Domain Images

Osim preuzimanja fotografija visoke rezolucije, autori ovog sajta pozivaju sve zainteresovane fotografe da podijele svoje radove sa njima.

 

Servisi za preuzimanje besplatnih fotografija predstavljeni ovdje prvobitno su objavljeni na sajtu WP Tavern pod nazivom 13 Sources For Free Public Domain and CC0-Licensed Images.