NewsMavens: Evropska pitanja iz ženskog ugla

NewsMavens: Evropska pitanja iz ženskog ugla

NewsMavens: Evropska pitanja iz ženskog ugla

Projekat NewsMavens.com, koji su pokrenule poljske publikacije „Wysokie Obcasy" i "Gazeta Wyborcza“, okuplja 27 žena iz 12 medijskih kuća s ciljem predstavljanja najvažnijih vijesti iz Evrope na engleskom jeziku. Novinarke i urednice iz cijele Evrope biraju najvažnije vijesti iz svojih zemalja, dajući čitateljima sajta NewsMavens.com žensku perspektivu na trenutna dešavanja u Evropi. Projekat finansira Google-ov Digital News Initiative Fund.
  
„Ovim projektom želimo da se posvetimo nekim veoma važim pitanjima, poput onoga: da li disbalans spolova u evropskim redakcijama, gdje su na seniorskim pozicijama samo u 27% slučajeva žene, utječe na narativ o modernoj Evropi? Naša prva sedmica djelovanja samo je ojačala moje uvjerenje da žene obraćaju pažnju na pitanja koja su često zanemarena od strane donosioca odluka u mainstream medijima. Želimo također da vidimo kakvu će vrstu publike privući vijesti napisane iz ženske perspektive“, kaže glavna urednica NewsMavens.com, Zuzanna Ziomecka.
 
Urednice su od početka prepoznale i važnost objavljivanja vijesti iz zemalja čija dešavanja ne dospijevaju često na stranice međunarodnih vijesti, poput Bosne i Hercegovine, te su u ovoj zemlji ostvarile suradnju sa projektom Istinomjer i sajtom Raskrinkavanje, a za NewsMavens piše i bosanskohercegovačka freelance novinarka Lidija Pisker.
 
Web sajt objavljuje pet do osam preporuka na engleskom svaki dan. Suradnice portala imaju slobodu da izaberu tekstove, te radio ili televizijske priloge po svojoj želji, uz objašnjenje važnosti priče za određenu zemlju ili region. Priče nisu nužno fokusirane na gender pitanja, niti je to cilj projekta.