Nova publikacija o medijskom integritetu

Nova publikacija o medijskom integritetu

Nova publikacija o medijskom integritetu

Nova publikacija projekta SEE Media Observatory fokusira se na pitanja medijskog integriteta u medijima jugoistočne Evrope.

Knjiga "Media integrity matters: Reclaiming public service values in media and journalism", objavljena u maju 2014., sačinjena je od rezultata istraživanja sprovedenih između jula 2013. i februara 2014., s ciljem ustanovljavanja prepreka demokratskom razvoju medija zemljama jugoistočne Evrope. Istraživanje je pokušalo mapirati korumpirane odnose i prakse u razvoju medijskih politika, vlasništvu i finansiranju medija, javnim servisima i novinarstvu kao profesiji. Istraživanjem je obuhvaćeno pet zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija i Srbija. 

Knjiga i projekat SEE Media Observatory nadogradnja su prethodnih istraživanja i zagovaračkih akcija SEENPM-a, posebno istraživanja i knjige o medijskom vlasništvu i njegovom utjecaju na pluralizam i nezavnisnost medija iz 2003/2004. Novo istraživanje o medijskom integritetu je zapravo pregled situacije 10 godina poslije i neki od istraživača su radili na oba istraživanja. U istraživanju su učestvovali sljedeći istraživači i istraživačice:
 
 
Istraživanje je predvodio tim Mirovnog Inštituta iz Ljubljane, na čelu sa Brankicom Petković, Jovanom Mihajlović Trbovc i Majom Ladić.
 
SEE Media Observatory se ovim istraživanjem približava svom cilju kreiranja regionalnog instrumenta za medijska istraživanja i monitoring, te platforme za debate, konsultacije i koalicije između ključnih igrača. Izvještaji u ovoj knjizi i napor uložen u njenu pripremu i prezentaciju počivaju na uvjerenju da je medijski integritet važan, da su vrijednosti javnih servisa ugrožene i da ih treba pratiti i štititi, kaže se u saopštenju povodom objavljivanja knjige.
 
Knjiga je trenutno dostupna na engleskom jeziku i možete je pronaći ovdje