Online uznemiravanje novinara: Napad trollova

Online uznemiravanje novinara: Napad trollova

Online uznemiravanje novinara: Napad trollova

Zabrinjavajući su novi oblici napada na novinare u online prostoru.

foto: rsf 

Predatori medijskih sloboda o online prostoru napadaju u tri faze: utapanje izvještaja novinara u moru lažnih vijesti i propagandnih sadržaja na društvenim mrežama; kreiranje lažnog uticaja kroz postove botova i automatskih poruka koje podržavaju poteze vlasti; lično zastrašivanje novinara, prijetnje i uvrede u cilju njihove diskreditacije. To su nalazi iz novog izvještaja Reportera bez granica “Online uznemiravanje novinara: napad trollova“.

Neki od nalaza kažu i kako je teško uspostaviti direktnu vezu između vlada i online zavjera protiv novinara. Reporteri bez granica dokumentovali su napade u 32 države razotkrivajući zavjere pune mržnje protiv novinara koje su orkestrirale autoritarne vlasti u zemljama poput Kine, Indije, Turske, Vijetnama, Irana i Alžira.

Izvršilac može da bude obični „hejter“, kaže izvještaj, kao i armija trollova online plaćenika napravljena u autoritarnim režimima. U oba slučaja cilj je isti, a to je da se novinare ušutka.

Žene novinarke su najviše pogođene cyber napadima. Dvije trećine novinarki su bile žrtve uznemiravanja i, u 25 posto slučajeva, uznemiravanje se desilo online.

Reporteri bez granica napravili su 25 preporuka za vlade država, međunarodnu zajednicu, online platforme, medije i oglašivače, vezano za prijetnje u novim digitalnim okvirima. Izvještaj sadrži i tutorijal za novinare kako da se nose sa armijom trollova.  

Istraživanje o online napadima naglašava zabrinutost zbog razmjera novih oblika napada na slobodu medija i zbog uznemiravanja novinara u online prostoru. 

Cjelokupan izvještaj na engleskom jeziku dostupan je ovdje

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.