Pinpoint, novi Googleov alat za novinare

Pinpoint, novi Googleov alat za novinare

Pinpoint, novi Googleov alat za novinare

Alat koji može transkribovati audio snimak u tekst.
 
foto: Journaliststudio / Google
 
Pinpoint je novi Googleov alat koji može pomoći novinarima da istražuju, filtriraju i analiziraju veliku kolekciju dokumenata i da konvertuju audio datoteke u tekst uz mogućnost lakog pretraživanja.
 
Koristeći Pinpoint novinari mogu uploadovati i pretraživati na hiljade dokumenata, fotografija, e-mailova, rukom pisanih bilješki i audio datoteka koristeći za pretragu određene riječi ili fraze, lokacije, organizacije ili osobe.
 
Takođe, sadržaj dokumenata korisnik može podijeliti s drugima tako što će podijeliti pristup svojoj kolekciji. Kolekcije dokumenata su inače prema zadanim postavkama privatne, zaštićene vodećim Googleovim tehnologijama privatnosti i sigurnosti, ali se mogu selektivno dijeliti sa bilo kim ko ima Google račun.
 
Kako se navodi u Googleovom blogu, jedna Pinpoint kolekcija može sadržavati do 200.000 dokumenata, uključujući fotografije, audio datoteke ili tekst.
 
Pinpoint koristi OCR (optičko prepoznavanje znakova) i tehnologiju “govor u tekst” koja korisnicima omogućava da pretražuju tekst u tekstualnim datotekama kao što su dokumenti iz Microsoft Officea, obični tekstualni dokumenti, e-mailovi, tekst unutar fotografija, ali i transkribovani snimak na više jezika.
 
Kada je u pitanju transkripcija, audio datoteke u trajanju do dva sata se mogu uploadovati i transkribovati u tekstualne datoteke koje se mogu pretraživati. Pinpoint podržava sljedeće jezike za audio transkripciju: engleski, češki, holandski, francuski, njemački, hebrejski, indonežanski, italijanski, poljski, portugalski, ruski, ukrajinski i turski.
 
No, da bi Pinpoint pravilno transkribovao audio tekst, ovaj alat mora znati jezik audio datoteke prije nego što je uploadujete. Da biste promijenili jezik za upload audio datoteka bitno je da uradite sljedeće:
 
- U prikazu Documents kliknite na postavke (Settings).
 
- U okviru govornog jezika audio datoteka (Audio files) odaberite jezik vaših snimaka. Imajte na umu da se ova postavka primjenjuje na sve vaše kolekcije.
 
- Kliknite na Sačuvaj promjene (Save).
 
- Uploadujte svoje audio snimke. 
 
- Nakon obrade, svaki audio snimak će biti objavljen kao PDF transkript u vašoj kolekciji, sa ugrađenim playerom za originalni audio. Ovi transkripti se mogu pretraživati isto kao i svi ostali dokumenti u vašoj kolekciji.
 
Napominje se da ukoliko navedete pogrešan jezik za audio datoteku, morat ćete ažurirati postavku jezika audio datoteke i ponovo uploadovati datoteku.
 
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.