Policy studija "Transparentnost vlasništva nad online medijima u BiH"

Policy studija "Transparentnost vlasništva nad online medijima u BiH"

Policy studija "Transparentnost vlasništva nad online medijima u BiH"

Policy studija "Transparentnost vlasništva nad online medijima u BiH" problematizira pitanje definiranja pojmova online medija u kontekstu načela transparentnosti, te trenutnog vlasništva nad njima, kao i potrebe da online mediji budu dostupni javnosti. Pored toga, studija ispituje međunarodne uporedne prakse i moguća rješenja problema.
 
Rezultati ovog istraživanja ukazuju na posljedice postojanja problema netransparentnosti vlasništva nad online portalima koje se odnose na: nemogućnost identificiranja vlasnika i urednika, te, s tim u vezi, problematiku krađe autorskih prava, oglašavanja na online portalima, kao i pitanja postojećeg zakonodavstva i nadležnih institucija u vezi s procedurom registracije online portala i dostupnosti podataka javnosti o osnivačkoj i vlasničkoj strukturi, navodi se u uvodnom dijelu studije.
 
Publikacija je djelo mladih autora Anje Gengo, Elme Bešlić i Borislava Vukojevića, a nastala je u okviru USAID-ovog projekta jačanja nezavisnih medija u BiH koji implementira Internews. U sklopu ovog projekta objavljene su i publikacije "Medijska pismenost u digitalnom dobu" i "Medijska pismenost u BiH".
 
Kompletna publikacija je dostupna ovdje.