Priručnik za mirovno novinarstvo

Priručnik za mirovno novinarstvo

Priručnik za mirovno novinarstvo

IPS Foundation Communication Publishing objavio je englesku verziju priručnika za mirovno novinarstvo koji je napisala Sevda Alankuş, profesorica komunikacija sa Univerziteta Kadir Has u Istanbulu.

Šta je mirovno novinarstvo, kako se unutar tog koncepta redefinira izvještavanje o ratu i miru, konfliktnim područjima i tenzijama među grupama, te šta on znači za tradicionalne novinarske pristupe i pojedine discipline poput novinske fotografije, neka su od pitanja na koje odgovara "Priručnik za mirovno novinarstvo".

Iako prvobitno pisan za područje Turske, priručnik svoju primjenu može naći među svim aktivnim novinarima, teoretičarima medijske etike, onima koji obučavaju novinare, te svim zainteresiranim za pitanja uloge medija u društvu i kreiranju i rasipanju tenzija. 

Alankuş naglašava da mir nije isto što i primirje i odsustvo konflikta. “Mirovno novinarstvo zahtijeva pozitivan poredak, poredak koji doprinosi borbi protiv nejednakosti i diskriminacije na osnovu klase, spola, etniciteta, religije..., koji izazivaju tenzije i sukobe", smatra autorica.

Priručnik je dostupan ovdje.