Medijska pismenost i civilno društvo

Medijska pismenost i civilno društvo
Publikacija

Medijska pismenost i civilno društvo

Naslov: Medijska pismenost i civilno društvo (323 str.)
Izdavač: Mediacentar Sarajevo (2005.)
Autori: Nada Zgrabljić Rotar, Thomas A. Bauer, Karmen Erjavec, Vlasta Ilišin, Nada Korać i Jelena Vranješević, Goran Peković, Svetlana Bezdanov Gostimir, Ivan Ivas, Manca Košir
Urednik: Nada Zgrabljić Rotar

Mediacentar Sarajevo izdao je u septembru 2005. knjigu-zbornik radova na temu medijske pismenosti, sve važnije grane komunikologije.

Svi radovi iz knjige dostupni su na sajtu Medicentra Sarajevo u PDF-u.

Knjiga sadrži 10 poglavlja/eseja različitih autora – uglednih naučnika koji dolaze iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore, Slovenije, Austrije i Francuske. Kako u stoji predgovoru Nade Zgrabljić Rotar, urednice izdanja, svi autori su učestvovali u sprovođenju koncepta medijske pismenosti u vladinim i nevladinim organizacijama.

Iz recenzije Dr. Zrinjke Peruško:

«Teme koje se obrađuju uključuju definiranje koncepta medijske pismenosti i medijskog odgoja, pitanje medijske etike i medijske kompetencije, odgoja za medije u obrazovnim i školskim programima. Dvije su važne teme koja se povezuje s pitanjem medijskog odgoja i medijske pismenosti: nasilje u medijima, i odnos medija i djece tj. utjecaja medija na djecu. O ovim temama, u odnosu na medijsku pismenosti, ima i najviše istraživanja i literature u svijetu, pa tako i ova knjiga uključuje nekoliko članaka koji se bave ovim pitanjima.

Knjiga nije koncipirana kao udžbenik već kao zbornik teorijskih i empirijskih radova, no može poslužiti i kao temeljna literatura za nastavne programe koji obrađuju pitanje medijske pismenosti i medijskog odgoja.»

Do kraja 2005. očekuje se prevod izdanja na engleski jezik koje će takođe biti dostupno na sajtu Mediacentra Sarajevo.

Izdavanje knjige podržali su Fond Otvoreno Društvo BiH - Soros fondacija i Ured za odnose s javnošcu Američke ambasade u Sarajevu (OPA).