Savjeti i resursi za izvještavanje o Izraelu i Gazi

Savjeti i resursi za izvještavanje o Izraelu i Gazi

Savjeti i resursi za izvještavanje o Izraelu i Gazi

Novinari trebaju navoditi tačne informacije, poznavati kontekst i izvještavati o ljudskim stradanjima.

foto: Pixabay

Međunarodna novinarska mreža (IJNET) je objavila savjete i resurse za novinare za izvještavanje o napadima Izraela i Hamasa. U savjetima se navodi da novinari trebaju da precizno i etički pokrivaju ovu temu, da informacije prikupljaju sa potvrđenih i zvaničnih izvora i da navedu činjenice i brojke. Takođe, trebaju poznavati širi kontekst i historijske činjenice, poznavati terminologiju ali i izvještavati o ljudskoj patnji i ubistvima civila. 

U savjetima su navedeni resursi koje novinari mogu da koriste a koji se redovno ažuriraju, poput stranica New York Timesa, Washington Posta i Al Jazeere.

Novinari se upozoravaju na pojavu dezinformacija na svim društvenim mrežama o napadima i da ne smiju nesvjesno širiti lažne tvrdnje. I u ovom slučaju, IJNET navodi da je važno pratiti zvanične izvore informacija, poput Ujedinjenih naroda (UN).
 
Ukoliko se mediji fokusiraju samo na izvještavanje o retorici i postupcima glavnih aktera napada – izraelske vlade i Hamasa – to može dovesti do pretjerane simplifikacije i zanemarivanja ubistava izraelskih i palestinskih civila, ljudske traume i patnje. Novinari, savjetuje IJNET, ne bi trebalo da svedu civilne žrtve samo na brojke već i da izvještavaju o ljudskoj patnji.  
 
Važno je i da novinari poznaju kontekst i historijske činjenice i da imaju odgovore na pitanja poput: šta je Hamas i kada i kako je došao na vlast u Gazi, zašto su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija i druge zapadne zemlje proglasile Hamas terorističkom grupom, ko je Benjamin Netanyahu i kako su politika njegove vlade i izraelska naselja na Zapadnoj obali uticali na odnose s Palestincima, te kakav je bio odgovor međunarodne zajednice na ovakvu politiku. Novinari bi trebali naučiti i o tome kada i zašto je osnovan Izrael i kakve je to posljedice imalo za Palestince, ali i o tome šta je bio Sporazum iz Osla
 
IJNET je stranica Međunarodnog centra za novinare (ICFJ), neprofitne organizacije iz Washingtona, koja pruža informacije o najnovijim svjetskim medijskim inovacijama, aplikacijama i alatima za vijesti, informacije o obukama za novinare i stručne savjete.
 

Kompletan tekst sa savjetima za izvještavanje o napadima Izraela i Hamasa dostupan je na ovom linku.

Izvor: IJNET

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.