SEE Check: Praćenje dezinformacija o pandemiji u regionu

SEE Check: Praćenje dezinformacija tokom pandemije COVID-19

SEE Check: Praćenje dezinformacija o pandemiji u regionu

Regionalne fact-checking inicijative udruženo prate, provjeravaju i objavljuju slučajeve dezinformacija o pandemiji.

SEE Check je mreža portala za provjeru činjenica koji rade na promociji medijske odgovornosti, poboljšanju medijske pismenosti i borbi protiv dezinformacija u regiji jugoistočne Evrope. SEE Check provjerava i raskrinkava dezinformacije o pandemiji novog koronavirusa prateći izvještavanje medija, objave na društvenim mrežama i viralne sadržaje na chat aplikacijama. Mrežu čine Raskrinkavanje.ba (BiH), Raskrikavanje.rs (SRB), Fakenews.rs (SRB), Raskrinkavanje.me (MNE), Razkrinkavanje.si (SLO), Faktograf.hr (HR) i F2n2.mk (MK). 
 
Analize dezinformacija svakodnevno se objavljuju na web sajtovima inicijativa i Facebook stranici mreže.
 
S ciljem širenja provjerenih informacija i borbe sa dezinformacijama, pokrenuta je i Viber zajednica COVID-19 Provjereno, u kojoj se redovno objavljuju činjenice o prenošenju, liječenju i prevenciji COVID-19 u BiH, Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori. Viber zajednici se možete priključiti putem ovog linka

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.