TED: Novinari na tajnom zadatku

TED: Novinari na tajnom zadatku

TED: Novinari na tajnom zadatku

Novinari i novinarke koji su istrage sproveli na tajnom zadatku, krijući svoj pravi identitet, u okviru TED serijala otkrivaju kako i zašto su radili na ovim opasnim pričama. 

Američka novinarka korejskog porijekla, Suki Kim, provela je šest mjeseci pod maskom učiteljice i misionarke na univerzitetu u Pjongjangu, radeći na svojoj knjizi "Bez tebe, nema ni nas: Kako sam provodila vrijeme sa sinovima sjevernokorejske elite". U ovom dvanaestominutnom izlaganju, Kim priča o svom iskustvu.

Istraživački novinar Will Potter jedini je novinar koji je kročio u jedan od tzv. odjela za menadžment komunikacija, posebno restriktivnih jedinica tajno otvorenih u američkim zatvorima, čije se djelovanje i zatvorenici rijetko spominju u javnosti. Potter govori o detaljima svoje istrage, ali i o tretmanu političkih zatvorenika u SAD-u.

Anas Aremeyaw Anas izvještava o korupciji i organiziranom kriminalu u Gani. U dvanaestominutnoj prezentaciji za TED, pod maskom koja krije njegov identitet, Anas objašnjava važnost suprotstavljanja nepravdi.

Direktor Centra za analizu društvenih medija pri britanskom think tanku Demos, Jamie Bartlett se 2015. upustio u istraživanje najmračnijih i najskrivenijih dijelova interneta, čiji je rezultat bila knjiga "The Dark Net". U veoma zanimljivom četrnaestominutnom izlaganju, Bartlett objašnjava kako je pronalazio kontakte za svoju priču i kakvo je mjesto tzv. dark neta u današnjoj internet kulturi. 

Izlaganja su titlovana na hrvatski i srpski jezik.