O Mediacentru

O Mediacentru / Projekti

Živjeti različitosti: edukativni program za studente/ice novinarstva

Živjeti različitosti: edukativni program za studente/ice novinarstva

2013
Kroz projekat „Practicing Diversity“ [„Živjeti različitosti“] okupljamo studente novinarstva/komunikologije i pružamo im priliku da unaprijede vještine i znanja potrebna za multimedijalnu produkciju sadržaja koji se tiču različitosti.   
Polazna pretpostavka projekta „Živjeti različitost“ jeste da su različite društvene grupe i identiteti marginalizirani ili neadekvatno predstavljeni u medijima, te da je dio razloga i u tome što su edukacijski programi u BiH nedovoljno fokusirani na ova pitanja. Edukaciji novinara u ovom smislu nastojimo doprinijeti kroz projekat „Živjeti različitosti“, tj. kroz vlastiti obrazovni program, ali i dvije publikacije s istom tematikom. 
 
U sklopu projekta urađena je procjena potreba u pogledu medijskog tretmana različitosti, kao i potreba za edukacijom studenata/novinara kada je riječ o uvažavanju i adekvatnom medijskom tretmanu različitosti.
 
Na osnovu rezultata procjene potreba, i oslanjajući se na ranija iskustava Mediacentra, razvijen je jedinstven obrazovni program. U programu održanom u aprilu 2013. godine učestvovalo je 13 studenata novinarstva/mladih novinara/ki. Kroz program se nastojalo senzibilizirati učesnice/ke da u vlastitom novinarskom angažmanu primijenjuju principe različitosti i doprinesu boljem predstavljanju različitih društvenih identiteta. Pored toga, imali su priliku steći znanja i vještine kroz praktičan rad u svim fazama multimedijalne produkcije. Učesnici/ce edukacijskog programa radili su na pripremanju vlastite novinarske priče, te su neke od priča objavljene na portalima www.manjine.ba i www.tocak.org, specijalizovanim za izvještavanje o manjinama i različitostima. 
 
Na osnovu uvida tokom obrazovnog programa, kao i uvida iz procjene potreba, pripremljen je i priručnik za obrazovne programe sa ovom tematikom. Priručnik je namijenjen edukatorima i nadamo da će  biti značajan resurs za razvoj sličnih edukacijskih projekata. Priručnik je dostupan ovdje.
 
Projekt „Živjeti različitost“ podržava Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Office of Public Affairs (OPA), nakon uspješne saradnje iz 2011. godine, koja je također uključivala trening na istu temu, u kojem je učestvovalo12 studenata/ica novinarstva. Kroz ovaj ciklus projekta, koji je trajao je od augusta 2012. do 2013. godine, nastojali smo unaprijediti koncept, sadržaj i metodologiju treninga, te kroz priručnik prenijeti iskustva drugima zainteresovanim za organiziranje sličnih edukacija. 
 
Evo šta o obrazovnom programu kažu učesnici i učesnice ovogodišnjeg ciklusa: