“Novinarstvo 2.0”: Vodič za digitalnu pismenost

Publikacija

“Novinarstvo 2.0”: Vodič za digitalnu pismenost

Naslov: „Novinarstvo 2.0: Kako preživjeti i napredovati, vodič za digitalnu pismenost u informacionom dobu“ („Journalism 2.0: How to Survive and Thrive, A digital literacy guide for the information age“)

Autor: Mark Briggs

Izdavač: John S. i James L. Knight fondacija, 2007.

Broj stranica: 128

„Ovu knjigu možete koristiti kao kuhar. Tu su recepti, savremeni, za sve vrste digitalnih stvari. Dok sam je čitao, imao sam želju da se zaustavim i da pokušam, na primjer, da uspostavim RSS feed, da konvertujem stare audio kasete u MP3 fajlove, i da zamijenim moj standardni browser Mozillom Firefox.“ Tako piše Philip Meyer, profesor novinarstva na Univerzitetu Sjeverna Karolina – Chapel Hill, o knjizi Marka Briggsa, pomoćnika glavnog urednika za interaktivne vijesti u dnevnoj novini „News Tribune“ u Tacomi, u državi Washington. Njegova publikacija „Novinarstvo 2.0: Kako preživjeti i napredovati, vodič za digitalnu pismenost u informacionom dobu“ („Journalism 2.0: How to Survive and Thrive, A digital literacy guide for the information Age“) pruža uvid u brojne aspekte digitalnog doba sa kojima se današnji novinari, htjeli oni to ili ne, moraju upoznati.

U vremenu kada više nije dovoljno da se novinar „samo“ specijalizira u jednoj oblasti, već je potrebno i da nauči fotografisati, snimati, montirati video za web, pisati sažete vijesti za online verziju svoje publikacije ili kreirati podcaste, neprestano obrazovanje i praćenje novih trendova je neizbježno. Briggsova knjiga novinarima nudi ono što je aktuelno i važno na jeziku koji je i laiku razumljiv, pa može poslužiti i kao dobar uvod u „savremeno“ novinarstvo i onima koji su sve donedavno izbjegavali korištenje internet pretrage ili sopstvenog email-a.

Snalaženje u digitalnoj eri nekima se može činiti gotovo nemoguće; Briggs nam govori da je to jednostavno. Ako znate „izrezati“ riječ, kopirati je i „zalijepiti“ na drugu lokaciju kako bi vaša rečenica imala svoj tok, onda ćete sigurno moći montirati audio i video, smatra Briggs. A ako znate poslati prilog emailom, onda ćete moći objavljivati blog sa slikama.

Knjiga je podjeljena na 11 poglavlja, a svako od njih pruža uvid u neki od aspekata novinarstva u dobu konvergencije. Tako se prvo poglavlje, na primjer, bavi korištenjem FTP-a ili RSS feedovima. Briggs prvo poglavlje počinje onim najosnovnijim: šta zapravo znače te skraćenice MB ili GB; kako radi internet; kako koristiti RSS feedove da bi novinar dobio najnovije informacije bez svakodnevnog surfanja po odabranim sajtovima...

Drugo poglavlje se bavi Web-om 2.0 i novim načinom konzumiranja vijesti zahvaljujući stranicama kao što su MySpace, Wikipedia ili YouTube. Autor nam objašnjava da su ove stranice zapravo platforma za sadržaj korisnika, te da novinar više ne treba držati predavanje svojoj publici, već razgovarati s njom.

Tu je i poglavlje o tome kako (i zašto) koristiti alatke i „igračkice“ kao što su IPod, BlackBerry ili USB, te kako svoj mobitel možete koristiti da surfate po internetu. Autor je jedno poglavlje posvetio i blogu, te zašto postaje važno za novinara – a i za njegovu medijsku kuću – da svoja razmišljanja o određenoj temi o kojoj izvještava na neformalan način dijeli sa čitaocima na webu.

Nove metode izvještavanja, kao i izvještavanje za web, također su pokriveni ovom publikacijom, te se novinari mogu pripremiti za trenutak kada im urednik bude tražio i „nekoliko paragrafa“ za web stranicu medijske kuće.  Štaviše, novinar će kroz nekoliko poglavlja naučiti kako da kreira različite vrste digitalnih fajlova – audio i video fajlove, te fotografije – što je korisno i u situaciji kada taj isti urednik bude tražio da novinar ide korak dalje, te da uz onih nekoliko paragrafa korisnicima omogući slušanje ili gledanje vijesti. Novinari se tako mogu upoznati sa podcastom, naučiti kako snimiti kvalitetan video jeftinom digitalnom kamerom i montirati isti video uz pomoć besplatnog software-a, praviti „košuljice“ i raditi voiceover, sliku pripremiti za web...

Sposobnost da “razmišljate online” je najvažnija vještina koju novinar danas može steći ili razviti, poručuje nam Briggs. Na kraju svakog poglavlja ohrabruje nas da isprobamo nove mogućnosti o kojima piše u tom poglavlju. Postati dio Web 2.0 “revolucije”, koristiti RSS feedove, čitati vijesti na mobilnom telefonu, neke su od preporuka ovog autora. 

Knjiga je nastala kroz saradnju organizacija J-Lab: Instituta za interaktivno novinarstvo (J-Lab: The Institute for Interactive Journalism) i Knight mreže za građanske vijesti (Knight Citizen News Network - KCNN), koju finansira John S. i James L. Knight fondacija. Urednica knjige je Jan Schaffer.

Kako se navodi na sajtu KCNN-a, elektronska verzija ove publikacije je radna.

Publikacije je u PDF formatu dostupna ovdje.