Edukativni program "Slobodni glasovi: promicanje slobode izražavanja i slobode medija u BiH"

Edukativni program "Slobodni glasovi: promicanje slobode izražavanja i slobode medija u BiH"

Edukativni program "Slobodni glasovi: promicanje slobode izražavanja i slobode medija u BiH"

Program edukacije koji organiziraju Mediacentar Sarajevo i Civil Rights Defenders (CRD) ima za cilj da studentima i studenticama pruži detaljan uvid u najvažnije aspekte prava na slobodu govora i izražavanja, kao i stanja slobode medija u BiH.

Program se sastoji od petodnevnog uvodnog treninga u Sarajevu i trosedmične prakse na nekim od prominentnih online medija u BiH. Tokom treninga, samostalno ili u timu, polaznici rade na produkciji priča i definisanju tema na kojima će raditi tokom prakse.

Sloboda izražavanja kao ljudsko pravo

Sloboda izražavanja ne garantira da novinari pišu šta hoće, „ograničeni“ su novinarskim kodeksom i poštivanjem ostalih ljudskih prava.

Javne informacije: Ko nije tražio nije ni dobio

Često se desi da će institucija čekati posljednji zakonski momenat da vam odbije zahtjev uz obrazloženje da dokument ili podatak koji tražite ne posjeduju.

Gdje pronaći tu prokletu priču?

Mladim novinarima priče ne dolaze same, ali srećom postoje informacije koje su javno dostupne za kvalitetne i originalne priče.

Rijaliti šou

Popularni televizijski rijalitiji programi niskih društvenih vrijednosti, i dalje drže veliku gledanost jer je publika gladna senzacije.

Novinarstvo – žensko zanimanje kojim upravljaju muškarci

Iako novinarstvo sve više postaje žensko zanimanje, žene su i dalje slabije plaćene, teže im je napredovati u karijeri i češće nisu na menadžerskim pozicijama.

Nepovjerenje u medije postoji zbog devastacije osnovnih novinarskih standarda

U BiH građani i dalje najviše vjeruju medijima, dok u SAD povjerenje nikada nije bilo manje.

Facebook kao alat u novinarstvu

Kompanija koja stoji iza jedne od vodećih društvenih mreža nudi brze kurseve za novinare, i nastavlja se inkorporirati u medijsku industriju.

Zagovaranje za promene kroz umetnost

Važno je napraviti razliku između aktivizma kroz umetnost i aktivističke umetnosti, a brojni su primjeri kako pojedinac može mnogo postići kroz individualni društveni angažman.