Video novinarstvo (1)

Video novinarstvo (1)

Video novinarstvo (1)

Svako ko u džepu ima barem mobilni telefon novije generacije, ima i mogućnost da slikom i tonom izvještava o događaju u trenutku dok se on još dešava. „Pala“ je još jedna široko eksploatisana novinarska činjenica. Radio više nije najbrži medij. Video sada putuje jednako brzo.

Multimedijalna platforma “www stvarnosti“ omogućila je spajanje, ranije strogo razdvojenih „novinarstava“: televizijski, radijski i novinski izrazi stapaju se u jedan.  Došlo je  vrijeme generacije „novih“ novinara i novinarki, tehnički opremljenijih i obučenijih. Današnji medijski profesionalci s lakoćom vladaju opremom za audio i video snimanje kao i softverima za montažu ili grafičku obradu audio i video materijala.

Razlog za takvu promjenu, po mom mišljenju je jednostavan. Razvoj digitalne tehnologije eliminisao je dvije od tri pozicije u najjednostavnijem produkcijskom TV procesu: video je „oslobodjen“ teških kamera i stativa, vještačkih svjetala i  studija.  Postalo je moguće biti novinar i snimatelj i montažer u isto vrijeme te posao završiti jednako efikasno, a mnogo jeftinije. 

To je otvorilo put uvođenju termina «video novinarstva» kojeg je, kako stoji u različitim internet referencama, ali i u svima dostupnoj internet eniklopediji Wikipedi, ustoličio  Michael Rosenblum, bivši producent vijesti američke mreže CBS koji se stoga smatra „ocem video novinarstva“. Rosenblum je djelimično zaslužan i za predstavljanje koncepta video novinarstva medijima među kojima su i BBC, Glas Amerike i New York 1.

Da li sve zavisi od opreme? 

U svijetu konzumerizma koje se odnosi i na tehničke spravice koje nas okružuju često postoji zabluda da je dovoljno imati dobru opremu. To je u svakom slučaju koristan element vašeg sveukupnog procesa produkcije A/V materijala, ali ni u kom slučaju nije ključni faktor. 

Oprema sama po sebi ne znači zagarantovan uspjeh operacije snimanja. Ne treba zaboraviti da opremom upravljaju operateri te da ona predstavlja alat koji omogućava, u ovom slučaju, audio-video izraz zanimljiv za našu potencijalnu publiku. Poznavanje video pravila i jasna ideja mnogo su važniji od najmodernije kamere. 

S druge strane, loša oprema može vam u nekim slučajevima zatvoriti vrata profesionalnih takmičenja ili puteve prema, u prvom redu, televiziji koja dosta drži do tehničkog kvaliteta emitovanog materijala. Ipak, zadnjih godina, tehnički kvalitet često poklekne pred atraktivnošću video informacije koju svijetu ponudi neki vlasnik mobilnog telefona ili kućne video kamere.

Dakle, nije sve do opreme. Glavnina video novinarstva zavisi od vizije i sposobnosti osobe koja opremu koristi .

Kakva oprema? Savjeti za kupovinu

Ipak, važno je odgovoriti na pitanje koja oprema je neophodna za video novinarstvo. Za najjednostavniji produkcijski proces može vam poslužiti kamera ili foto aparat sa opcijom kamkordera koje vjerovatno već imate negdje u kući. Ukoliko razmišljate o kupovini kamere važno je da njen kvalitet slike i tona zadovoljava prvenstveno vaše želje i planove s tom kamerom.  

Ako ste sretnik ili sretnica pa za tu budžetsku stavku imate dovoljno novca, savjetujem kameru sa rezolucijom ne manjom od 720x576 pixela. Ovo je (PAL) televizijska rezolucija i to znači da video veličinom slike u ovom trenutku zadovoljava standard domaćeg televizijskog emitovanja.

Druga na listi želja je mogućnost, u kameri predvidjene, memorijske kartice koju procjenjujem boljom opcijom od snimanja na kasete ili DVD-ove. Razlog je jednostavan: proces produkcije skraćujete gotovo za jedan korak, tzv. “unosa materijala“.  Materijal na mamorijskoj kartici, nakon snimanja, već vam je sortiran po vremenu snimanja, pa „drag and drop“ u kompjuter smatram najboljom i najjednostavnijom opcijom transfera A/V materijala u mašinu za montažu.

Opcija noćnog snimanja korisna je ukoliko želite kameru na koju ćete se osloniti u svako doba dana.

Ukoliko namjeravate osim slike snimati i glasove, govore ili izjave ljudi savjetujem kameru sa opcijom, dodatnog, eksternog mikrofona jer mikrofoni koji su integrisani u home video kamere nisu predviđeni, a najčešće nisu ni dovoljno kvalitetni za snimanje intervjua ili izjava ljudi.

Uz ovakvu kameru, te bateriju koja može izdržati što više minuta snimanja, vaš put ka video novinarstvu je trasiran i možete krenuti na svoj novi zadatak.

------------

U drugom dijelu teksta o osnovama video novinarstva, autor donosi detaljne savjete i upute za proces produkcije video materijala.