46 udruženja u BiH pozvali poslanike NSRS da kažu ne zakonu o “agentima stranog uticaja”

46 udruženja u BiH pozvali poslanike NSRS da kažu ne zakonu o “agentima stranog uticaja”

46 udruženja u BiH pozvali poslanike NSRS da kažu ne zakonu o “agentima stranog uticaja”

Udruženja naglašavaju da se novi zakon odnosi na sva udruženja, a ne samo na određena

foto: NSRS

Četrdeset i šest udruženja građana i tri pojedinca iz Bosne i Hercegovine (BiH) su povodom Prijedloga zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija Republike Srpske (RS) uputili saopštenje u kojem pozivaju sve poslanike i poslanice u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) da 22. maja 2024. kažu ne tom zakonu.

Kako je navedeno u saopštenju, svako ko bude glasao za usvajanje restriktivnog Prijedloga zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija će stati protiv slobode udruživanja, slobode djelovanja i protiv dobrobiti i nastavka podrške, pomoći i pružanja usluga građanima i građankama RS.

“Sistem koji zabranjuje slobodu govora, slobodu djelovanja, slobodu udruživanja postaje sistem straha i krivac za narušavanje osnovnih ljudskih, demokratskih i ustavnih prava”, navedeno je u saopštenju.

Ističe se i da brojna udruženja u RS dugo godina na razne načine pomažu građanima i građankama - od socijalne pomoći, zaštite od nasilja i nasilnika, humanitarnih akcija, pružanja pravne pomoći, borbe protiv koruptivnih radnji, a sada su, kako je naglašeno, došla u situaciju da se bore za opstanak, “crta im se meta na čelo i prijeti stavljanjem katanca na vrata”.

“Vlast pod izgovorom uvođenja transparentnosti u rad udruženja u stvari od svih udruženja želi da napravi podobne. Svaka aktivnost ili inicijativa koja im se ne svidi ili im ne odgovara, biće kažnjena. Svako udruženje koje ne bude podobno i radilo kako mu se kaže, biće na udaru raznih spornih i nedorečenih odredbi novog zakona, a u konačnici ugašeno”, navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je da se novi zakon odnosi na sva udruženja, a ne samo na određena. Na udaru su svi, piše u saopštenju - od onih koja se bore za ljudska prava i protiv korupcije do sportskih organizacija, udruženja za prava žena, sindikalnih organizacija, udruženja za zaštitu prava potrošača, humanitarnih udruženja…

“Ovo neće dovesti samo do gašenja ili zabrane rada udruženja, već će proizvesti negativne ekonomske posljedice kroz izolaciju RS i smanjenje investicija”, poručila su udruženja.

Istaknuto je i da sporne odredbe koje stoje u Prijedlogu zakona ostavljaju prostor proizvoljnom tumačenju vlasti da ocjenjuje koje organizacije politički djeluju, a da će etiketa “strani agent“ predstavljati atak i pokušaj direktnog pritiska na nezavisnost i rad udruženja.

Takođe, kako se dodaje, Prijedlog zakona zadire u ustave RS i Bosne i Hercegovine, u Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i temeljnim slobodama i nije u skladu sa najvažnijim međunarodnim standardima.

Kompletno saopštenje, uključujući i njegove potpisnike, dostupni su na ovom linku.

Ovaj Prijedlog zakona su tokom prošle godine kritikovale različite organizacije koje su pozivale na njegovo povlačenje.

Predstavnici EU i OSCE-a, te predstavnici civilnog društva su u novembru prošle godine pozvali vlasti u RS da ga povuku i naglasili da predstavlja prijetnju civilnom sektoru i slobodi izražavanja.

Među međunarodnim i domaćim organizacijama koje su upozoravale na štetnost i posljedice usvajanja ovog Zakona je bila i organizacija Transparency unternational u BiH (TI BiH), iz koje su naveli da se usvajanjem ovog zakona direktno targetiraju udruženja koja se finansiraju iz inostranstva, odnosno ona koja nisu pod kontrolom lokalnih vlasti i ograničava im polje djelovanja.

Vlada RS je u potpunoj tajnosti krajem marta ove godine utvrdila Prijedlog Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija i uputila ga na dalje usvajanje u NSRS. Poslanici NSRS su Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija usvojili 28. septembra prošle godine.

Izvor: TI BiH

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.