TI BiH pozvao poslanike NSRS da odbace Nacrt Zakona o neprofitnim organizacijama

TI BiH pozvao poslanike NSRS da odbace Nacrt Zakona o neprofitnim organizacijama

TI BiH pozvao poslanike NSRS da odbace Nacrt Zakona o neprofitnim organizacijama

“Ne dozvolite diskriminaciju i kršenje Ustava”

foto: Facebook / TI BiH

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) uputio je svim klubovima poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) komentare na Nacrt Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija koji je, na prijedlog Ministarstva pravde Republike Srpske (RS), uvršten u dnevni red Pete redovne sjednice zakazane za 26. septembar 2023. godine.

“Prijedlog da se posebno reguliše rad samo jednog broja neprofitnih organizacija, osim što je diskriminatoran, nije u skladu sa Evropskom konvencijom o osnovnim ljudskim pravima i slobodama, Ustavom RS i Bosne i Hercegovine (BiH), te zakonima o udruženjima i fondacijama i poreskom postupku RS”, ističe se u saopštenju TI BiH.

Zabrane  pojedinih aktivnosti, kao što su zagovaranje za unapređenje zakona i javnih politika, uvođenje dodatne obaveze označavanja materijala koje su rezultat rada ovih organizacija, te posebnih registara, uz korištenje sintagmi kao što su „agenti stranog uticaja“, osim što su, kako navodi TI BiH, u svojoj prirodi nedemokratska, pravno diskutabilna, a suštinski nedovoljno jasna i neprecizno definisana, čime se stvara mogućnost stigmatizacije i zloupotrebe prilikom primjene. Takva rješenja, naglašava TI BiH, imaju potencijal da stvore dodatni pritisak na slobodu govora, te služe kao uvod u otvorenu cenzuru i povod za zabranu rada nezavisnih organizacija, ali i slobodnih medija.

Nacrtom se, kako dodaje TI BiH, takođe predviđaju postupci i mehanizmi koji su već definisani postojećim zakonima, kao što je uvođenje posebnog registra iako su oni već uspostavljeni, dok se finansijski izvještaji o radu podnose Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge Banjaluka (APIF) jednom godišnje te su dostupni kako Poreskoj upravi tako i široj javnosti u RS. TI BiH naglašava da su udruženja već sada obavezna izvještavati nadležne organe, te se i prema važećim zakonima mogu podvrgnuti finansijskim i inspekcijskim kontrolama.

“U tom kontekstu i obrazloženje svrhe donošenja ovog zakona nema nikakvo utemeljenje i navodi na zaključak da je cilj i svrha ovog zakona dodatno opterećenje rada udruženja, smanjenje prostora za rad, slobode govora, okupljanja i udruživanja, te sužavanje prostora za kritiku rada javne vlasti”, naveo je TI BiH.

Nevladino udruženje napominje da izdvajanje organizacija koje se finansiraju iz inozemnih izvora, uz propisivanje dodatnih ograničenja i sistema kontrole, vodi kršenju člana 14. Evropske konvencije, kao i Ustava BiH, kojima se garantuje uživanje prava i sloboda bez diskriminacije i omogućavanje zaštite i stvaranja uslova za jednako postupanje, zbog čega se ovakav Nacrt, kako su naglasili, može posmatrati ne kao sredstvo poboljšanja ili dodatnog uređivanja oblasti rada civilnog društva, već kao namjeru vlasti u RS da ograniče rad organizacijama koje kritikuju njihov rad.

“U konačnici, predloženi Nacrt zakona ne sadrži odredbe o djelotvornim pravnim lijekovima, već u slučaju povrede odredbi zakona propisuje da se odmah zahtijeva zabrana obavljanja i rada. Zabrana rada i raspuštanje kao mjere koje se poduzimaju kod manjih prekršaja, ali i druge odredbe iz ovog Nacrta, nisu predviđene za druge pravne subjekte i organizacije, kao što su organizacije koje dobijaju sredstva iz budžeta Vlade RS i jedinica lokalne samouprave, a koje su nerijetko usko povezane sa političkim strankama i njihovim funkcionerima, koji na taj način izvlače novac iz budžeta”, ističe se u saopštenju TI BiH.

Ta činjenica, kako je udruženje dodalo u saopštenju, kao i nedorečenosti i mnoge manjkavosti ovog zakona nedvosmisleno ukazuju na diskriminatorsku prirodu ovog Nacrta i stvarnu namjeru ovog zakona: “poslati jasnu poruku građanima da su udruženja građana neprijatelji i konačno rješenje višegodišnjih težnji vlasti u RS da se kritika na sve načine uguši, pa čak i metodama svojstvenim totalitarnim režimima”.

TI BiH poziva poslanike NSRS da detaljno analiziraju dostavljene komentare te ovakav tekst Nacrta odbace s obzirom na, kako TI BiH naglašava, brojne primjedbe date na Nacrt ovog zakona kao i neusaglašenost sa važećim zakonima i Ustavom BiH i RS, međunarodnim konvencijama i preporukama relevantnih međunarodnih organizacija i tijela, te činjenicu da je ova oblast već regulisana Zakonom o udruženjima i fondacijama RS.

Izvor: TI BiH

___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.