Afganistanske voditeljice počele pokrivati lica nakon naredbe talibana

Afganistanske voditeljice počele provoditi naredbu talibana da pokriju lica

Afganistanske voditeljice počele pokrivati lica nakon naredbe talibana

Posljednjih sedmica talibani su nametnuli niz ograničenja na živote žena, uključujući dodjeljivanje posebnih dana za posjetu javnim parkovima i zabranu dužih putovanja bez muškog staratelja.
 
foto: Screenshot / Al Jazeera
 
Afganistanske voditeljice i reporterke na svim TV kanalima u toj zemlji od nedjelje se u eteru pojavljuju pokrivenih lica, što je u skladu sa naredbom talibana od prošle sedmice koja glasi da sve žene u javnosti moraju nositi veo a sada je ta odluka proširena i na TV voditeljice.
 
Jedan zvaničnik lokalnog medija, koji je želio biti anoniman zbog straha od odmazde talibanskih vlasti, potvrdio je za Al Jazeeru da je njegova stanica primila naredbu talibana prošle sedmice, ali je u nedjelju bila primorana da je provede nakon što im je rečeno da ta odluka nije za diskusiju. 
 
Voditeljica TOLOnewsa Farida Sial, koja se pojavila sa prekrivenim licem dok je prezentovala vijesti, izjavila je za BBC da je u redu što žene nose hidžab, skrivaju kosu, s obzirom da su muslimanke, ali da je nekome ko vodi vijesti veoma teško da ima pokriveno lice dva ili tri sata uzastopno i da tako priča. Rekla je da želi da međunarodna zajednica izvrši pritisak na talibane kako bi poništili ovu naredbu.
 
“Oni žele da izbrišu žene iz društvenog i političkog života”, izjavila je Sial.
 
I Sonia Niazi, voditeljica TOLOnewsa, kazala je kako su se odupirali i da su bili protiv nošenja vela preko lica, ali i dodala da je kuća u kojoj je zaposlena bila pod pritiskom. Istakla je da je rečeno da će voditeljice morati biti premještene na druge poslove ili otpuštene ako ne budu poštovale naredbu. Niazi je za Al Jazeeru rekla da se po prvi put uopšte nije osjećala dobro dok je vodila program.
 
“Islam nije naredio da pokrijemo lica. Svaki islamski učenjak i politička figura su se protivili ovom dekretu”, dodala je.
 
Smatralo se da su talibani u početku, nakon što su preuzeli kontrolu nad zemljom u augustu prošle godine, usvojili fleksibilniji pristup, no, posljednjih sedmica nametnuli su niz ograničenja na živote žena, uključujući dodjeljivanje posebnih dana za posjetu javnim parkovima i zabranu dužih putovanja bez “muškog staratelja”. Takođe, odredili su da žene treba da napuštaju dom samo kada je to neophodno i da će se muškarci iz porodice suočiti sa kaznama zbog kršenja pravila.
 
Talibansko vodstvo je također zabranilo djevojčicama da pohađaju školu nakon šestog razreda, poništivši prethodna obećanja zvaničnika da će djevojčicama svih uzrasta biti dozvoljeno obrazovanje.
 
Ranije je talibansko Ministarstvo za propagiranje vrlina i prevenciju poroka naredilo da sve žene moraju nositi veo na licu u javnosti, ili će biti suočene sa kaznama, a sada je ta odluka proširena i na TV voditeljice. Nakon što je ova naredba objavljena u četvrtak, samo nekoliko novinskih kuća je počelo provoditi odluku. Međutim, u nedjelju je većina voditeljica viđena prekrivenih lica nakon što je navedeno ministarstvo, odnosno agencija zadužena za implementaciju islamskog zakona u Afganistanu kako ga definišu talibani, počelo provoditi taj dekret.
 
Kada su talibani bili na vlasti u Afganistanu, u periodu između 1996. i 2001. godine, nametnuli su velika ograničenja ženama, zahtijevajući od njih da nose burku, zabranjujući im javni život i obrazovanje.
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.