Alžir: Prva klinika za liječenje ovisnosti o internetu

Alžir: Prva klinika za liječenje ovisnosti o internetu

Alžir: Prva klinika za liječenje ovisnosti o internetu

Prekomjerno korištenje interneta u Alžiru postalo je nacionalni problem zemlje.
 
Foto: Pixabay
 
Otvoren je prvi rehabilitacioni centar za liječenje ovisnika o internetu u Alžiru, čime je ta država postala jedina s takvom ustanovom na području afričkog kontinenta.
 
Na klinici Bachir Mentouri se mogu liječiti internet ovisnici iz Alžira, zemlje u kojoj samo 23.8 posto stanovnika ima pristup internetu, dok 10 miliona, od ukupno 40 miliona stanovnika, koristi internet.
 
Iako još uvijek nema zvanične saglasnosti o tome šta je potrebno osobama koje su ovisne o internetu, eksperti na klinici slažu se da je prekomjerno korištenje interenta postalo nacionalni problem.
 
"Alžir prolazi kroz ono s čime se zemlje u razvoju suočavaju godinama – s drugom stranom interneta", kaže za Al Jazeeru Raouf Bougouffa, direktor klinike, i dodaje kako se povećava broj korisnika interneta koji "gube kontrolu".
 
U kliniku dolaze i pacijenti koji imaju tek 14 godina, a stručnjaci tvrde kako ovisnost izaziva i fizičke probleme pacijentima kao što su bol u leđima, glavobolje i crvenilo očiju. Kada nemaju pristup mreži, ovisnici o internetu osjećaju uznemirenost i pokazuju agresivnost, slično simptomima koji se pojavljuju kod ovisnika o drogama.
 
Otvaranjem klinike Alžir se pridružio rastućem broju zemalja koje imaju rehabilitacione centre za ovisnike o internetu. U Južnoj Koreji, jednoj od zemalja sa najvećom stopom korištenja interneta, slične ustanove pohađalo je više hiljada djece. Prema podacima Ministarstva porodice te zemlje, 14 posto južnokorejskih tinejdžera ovisno je o internetu.
 
Izvor: Al Jazeera