Američki državni sekretar pozvao na oslobađanje Amerikanaca pritvorenih u Rusiji

Anthony Blinken pozvao na oslobađanje novinara Evana Gershkovicha i Paula Whelana

Američki državni sekretar pozvao na oslobađanje Amerikanaca pritvorenih u Rusiji

Prošle sedmice u Rusiji je pritvoren novinar Wall Street Journala, dok je 2018. uhapšen bivši američki marinac.

foto: Screenshot / Wall Street Journal / Video

Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je u nedjelju s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim te je pozvao na "momentalno oslobađanje" pritvorenih Amerikanaca Evana Gershkovicha i Paula Whelana, piše CNN.
 
"Blinken je izrazio ozbiljnu zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zbog neprihvatljivog pritvaranja američkog novinara u Rusiji", saopštio je State Department. "Sekretar Blinken je apelovao na Kremlj da odmah oslobodi nepravedno pritvorenog američkog državljanina Paula Whelana", dodaje se u saopštenju.

Gershkovich, novinar Wall Street Journala sa sjedištem u Rusiji, uhapšen je prošle sedmice pod optužbom za špijunažu. To je prvi put da je američkog novinara Rusija pritvorila zbog takvih optužbi od vremena Hladnog rata. Američkim dužnosnicima u Moskvi, kako piše CNN, do nedjelje još nije bio odobren konzularni pristup Gershkovichu.

Wall Street Journal je negirao optužbe protiv Gershkovicha za špijunažu, dok je Bijela kuća ovu optužbu nazvala "smiješnom", prenosi Reuters.

Urednica u Wall Street Journalu Emma Tucker izjavila je u nedjelju da je razgovor između Blinkena i Lavrova bio "umirujući". "Znamo da američka vlada vrlo ozbiljno shvata slučaj", rekla je za CBS News.

Iz Wall Street Journala u subotu su objavili saopštenje u kojem su zatražili da se njihov dopisnik iz Moskve Evan Gershkovich odmah pusti na slobodu. "Evanov slučaj je uvreda za slobodne medije i trebalo bi da podstakne bijes kod svih slobodnih ljudi i vlada širom svijeta", piše u saopštenju.

 

Whelan, kako podsjeća CNN, služi 16-godišnju zatvorsku kaznu pod istim optužbama kao Gershkovich, koje negira. Njegov brat David Whelan rekao je da je njegovoj porodici žao što čuje "da će još jedna američka porodica morati doživjeti istu traumu koju oni trpe posljednja 1.553 dana".

State Department je naveo da je Whelan nepravedno pritvoren. Emma Tucker je kazala da se nada da će američka vlada brzo djelovati kako bi označila Gershkovicha kao nepravedno pritvorenog, rekavši da će to biti službeno priznanje da su optužbe protiv novinara "potpuno lažne".

Rusko ministarstvo vanjskih poslova navelo je u saopštenju da je nedjeljni telefonski poziv inicirao SAD i da je Lavrov rekao Blinkenu da će Gershkovichovu sudbinu odrediti ruski sud.

Lavrov je takođe okrivio Washington i zapadne medije za politizovanje hapšenja.

"Neprihvatljivo je da dužnosnici u Washingtonu i zapadni mediji dižu pitanje s jasnom namjerom da ovom slučaju daju političku boju", piše u saopštenju.

Gershkovich se trenutno nalazi u, kako naovodi CNN, zloglasnom istražnom centru Lefortovo gdje će biti do 29. maja. Prijeti mu do 20 godina zatvora zbog optužbi za špijunažu.

Nedjeljni poziv bio je treći put da je Blinken razgovarao sa ruskim kolegom od početka rata u Ukrajini, a svi razgovori su se vodili o pritvorenim američkim građanima. Njih dvojica su lično razgovarali po prvi put od izbijanja rata na marginama sastanka ministara vanjskih poslova G20 u Indiji prošlog mjeseca.

Dok je Kremlj tvrdio da je Rusija sigurna za akreditovane novinare, glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre, kako podsjeća CNN, izjavila je da "Rusija nije sigurna za Amerikance".

Reporteri bez granica (RSF) ističu da do sada nisu izneseni nikakvi dokazi protiv novinara koji je godinama izvještavao iz Moskve.

"Pritvor Evana Gershkovicha očito predstavlja institucionalno uzimanje talaca. Ruske vlasti pokazuju izrazito lošu namjeru, inače bi poštovale njegova prava na odbranu. Znamo da je ova vlast kreativna kada je u pitanju manipulacija, posebno u pogledu novinara", izjavio je Christophe Deloire, generalni sekretar RSF-a.

Rusija je na 155, od 180 mjesta na RSF-ovoj listi Svjetskog indeksa slobode medija.

Izvor: CNN, Reuters, RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.