Apel Žalbene komisije Vijeća za štampu i online medije u BiH povodom početka predizborne kampanje

Apel Žalbene komisije Vijeća za štampu i online medije u BiH povodom početka predizborne kampanje

Apel Žalbene komisije Vijeća za štampu i online medije u BiH povodom početka predizborne kampanje

Apeluje se na urednike i novinare printanih i online medija u zemlji da se pridržavaju odredaba Etičkog kodeksa Vijeća za štampu i online medije u BiH.
 
foto: Vijeće za štampu i online medije u BiH
 
Žalbena komisija Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini (BiH) apeluje na novinare, urednike i korisnike štampanih i online medija na poštovanje civilizacijskih i profesionalnih standarda u javnoj komunikaciji, povodom početka predizborne kampanje uoči Općih izbora 2022. godine u BiH. 
 
U saopštenju Žalbene komisije Vijeća za štampu i online medije u BiH apeluje se na urednike i novinare printanih i online medija u zemlji da se pridržavaju odredbi Etičkog kodeksa Vijeća za štampu i online medije u BiH, kao temeljnog dokumenta novinarske profesije, koje su prihvatili novinarska udruženja i medijski profesionalci.
 
Ovo samoregulatorno tijelo za štampane i online medije uputilo je apel korisnicima štampanih i online medija da pokažu odgovornost u korištenju informacionih tehnologija i medijskih sadržaja, poštujući pravila civilizirane i uljudne komunikacije, medijske pismenosti i kulture. Posebno, kako navode, apeluju da izbjegavaju zloupotrebu slobode govora te podsjećaju da je govor mržnje, prijetnje, vrijeđanje, prenošenje huškačkih i varljivih sadržaja kažnjivo.
 
Umjesto toga, kako navode, potrebno je da mediji argumentovanom i uljudnom komunikacijom da doprinesu pluralizmu mišljenja i traženju najboljih opcija za sve građane BiH.
 
U saopštenju podsjećaju i na odredbe Kodeksa za štampane i online medije koje se nalaze na ovom linku.
 
Vijeće za štampu i online medije u BiH podsjeća da će uz podršku misije OSCE-a u BiH i tokom ove izborne kampanje realizovati kampanju „Stop! Govor mržnje“ u online medijima u BiH. Cilj kampanje je da se identifikuje i reaguje na govor mržnje sadržan u online komentarima tokom izborne kampanje za Opće izbore 2022. godine.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.