Assangeu prijeti kazna od 175 godina zatvora u SAD-u

IFJ: Slučaj protiv Assangea je historijski događaj

Assangeu prijeti kazna od 175 godina zatvora u SAD-u

foto: AP/Alberto Pezzali

Međunarodna federacija novinara (IFJ) ponovo je zatražila puštanje na slobodu osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, koji se trenutno nalazi u londonskom zatvoru Belmarsh, a čije izručenje traže Sjedinjene Američke Države zbog umiješanosti u objavljivanje povjerljivih vladinih podataka na WikiLeaks-u.

IFJ je slučaj koji se vodi protiv njega okarakterisala historijskim jer se prvi put u historiji događa da američka vlada optužuje izdavača za špijunažu zbog objavljivanja istinitih informacija, uključujući i one o napadu američke vojske 12. jula 2007. u Bagdadu kada je stradalo 12 civila, među kojima i dvoje djece i dva novinara Reutersa, Saeed Chmagh i Namir Noor-Eldeen. Juliana Assangea američka vlada tereti sa 18 tačaka optužnice, uključujući za zavjeru s ciljem krađe i odavanja američkih državnih tajni i kršenje zakona o špijunaži.

Ukoliko za nekoliko sedmica bude izručen iz Velike Britanije u Sjedinjene Američke Države, Assangeu prije kazna od 175 godina zatvora, piše IFJ.

Prema pisanju australijskog ABC-a, proces Assangeovog izručenja će početi u februaru ove godine.

Istrage protiv Assangea počele su zbog optužbi za silovanje u Švedskoj 2010. godine, koje je on odbacio kao neosnovane. Iste je godine uhapšen u Londonu i pušten na uvjetnu slobodu. Kada je britanski sud 2012. godine odlučio da će ga ta država izručiti Švedskoj zbog navoda o silovanju, on je utočište pronašao u ekvadorskoj ambasadi u Londonu. Ambasada mu je pružila azil zbog zabrinutosti da bi njegova ljudska prava mogla biti prekršena ako bude izručen. Kada mu je Ambasada Ekvadora povukla pravo na azil i državljanstvo koje su mu bili dodijelili, on biva uhapšen i trenutno služi zatvorsku kaznu zbog kršenja uslovne slobode.

Izvor: IFJ, ABC

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.