Britanija bi mogla odlučivati između zahtjeva SAD-a i Švedske o izručenju Juliana Assangea

Britanija bi mogla odlučivati između zahtjeva SAD-a i Švedske o izručenju Julliana Assangea

Britanija bi mogla odlučivati između zahtjeva SAD-a i Švedske o izručenju Juliana Assangea

Švedski tužitelji ponovo su pokrenuli istragu protiv Juliana Assangea za silovanje.

foto: wikipedia/flickr

Nakon što su prošle sedmice otvorili istragu zbog optužbi za silovanje, švedske vlasti bi mogle zatražiti i izručenje Juliana Assangea od Velike Britanije gdje se on trenutno nalazi, a to bi tu otočnu zemlju moglo dovesti u poziciju da odlučuje između tog i već postojećeg zahtjeva za njegovo izručenje Sjedinjenim Američkim Državama, pišu britanski mediji.

Protiv osnivača WikiLeaksa je prošle sedmice ponovo pokrenuta istraga zbog optužbi za silovanje u Švedskoj. Iako trenutno u Velikoj Britaniji služi zatvorsku kaznu od 50 sedmica zbog kršenja uvjetnog puštanja na slobodu iz 2012., on bi uz nalog za hapšenje mogao biti izručen Švedskoj, dok na njegovo izručenje čeka i SAD.

„Od suda sam tražila da uhapsi Assangea zbog moguće sumnje za silovanje“, rekla je zamjenica švedskog glavnog tužioca Eva-Marie Persson. Ukoliko sud u Uppsali usvoji njen zahtjev, za Assangeom će biti izdat evropski nalog za hapšenje, prenosi Guardian, što bi značilo da će postojati dva zahtjeva za njegovo izručenje.

Prvobitno je istraga protiv Assangea pokrenuta 2010. zbog optužbi za silovanje u Švedskoj, što je on odbacio kao neosnovano. Iste je godine uhapšen u Londonu i pušten na uvjetnu slobodu. Kada je britanski sud 2012. godine odlučio da će ga ta država izručiti Švedskoj zbog navoda o silovanju, on je utočište pronašao u ekvadorskoj ambasadi u Londonu. Ambasada mu je pružila azil zbog zabrinutosti da bi njegova ljudska prava mogla biti prekršena ako bude izručen. Po isteku azila ove godine, on biva uhapšen i trenutno služi zatvorsku kaznu zbog kršenja uslovne slobode.

U međuvremenu su Sjedinjene Američke Države zatražile izručenje Assangea zbog istrage u umiješanost u objavljivanje povjerljivih vladinih podataka na WikiLeaks-u.

“U slučaju sukoba između evropskog naloga za hapšenje i zahtjeva za izručenje iz SAD-a, vlasti u Velikoj Britaniji će prema prioritetima donijeti odluku. Ishod ovog procesa je nemoguće predvidjeti“, izjavila je Persson.

Izvor: Independent, Guardian

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.