Autentifikacija video selfijem na Instagramu

Instagram proširio program autentifikacije starosti korisnika na Indiju i Brazil

Autentifikacija video selfijem na Instagramu

Instagram proširio program autentifikacije starosti korisnika na Indiju i Brazil.
 
foto: Solen Feyissa on Unsplash
 
Društvena mreža Instagram počela je ranije ove godine sa testiranjem programa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kojim se potvrđuje starost korisnika koji tvrde da imaju 18 ili više godina, piše TechCrunch, portal fokusiran na visoku tehnologiju. 
 
Tehnike ovog programa uključuju autentifikaciju putem video selfija koji će sistem umjetne inteligencije dalje provjeriti, te utvrditi tačnost godina. Ova usluga je nakon testiranja u SAD-u sada usmjerena na dva tržišta: Indiju i Brazil.
 
Ove zemlje, prema podacima koje je za TechCrunch dostavila platforma tržišne inteligencije Sensor Tower, mjesečno zajedno imaju oko 400 miliona aktivnih korisnika na Instagramu. 
 
Instagram je takođe na svome blogu objavio da planira uvesti ovaj program provjere starosti u Ujedinjenom Kraljevstvu i Evropskoj uniji prije kraja godine.
 
Program omogućava korisnicima da uploaduju video svoga lica, koji će Instagram pokrenuti putem sistema umjetne inteligencije (AI) kako bi utvrdio da li zaista imaju 18 ili više godina. Za ovu opciju Instagram se udružio sa kompanijom za identifikaciju Yoti sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Kada korisnici završe snimanje video selfija prateći uputstva na ekranu, Meta to dijeli sa Yotijem radi verifikacije putem specijalno obučene vještačke inteligencije. Obje kompanije kažu da nakon toga brišu podatke.
 
Korisnici takođe mogu potvrditi svoju dob pružanjem lične karte, a Instagram navodi i da imaju listu dokumenata koje prihvataju za verifikaciju.
 
Ova kompanija društvenih mreža je kazala i da uklanja opciju za provjeru starosti Social Vouching, jedan od eksperimentalnih načina kojim je Instagram potvrđivao godine starosti. Ta opcija je omogućavala korisniku da zatraži od svojih pratilaca, koji imaju 18 ili više godina, da garantuju za njegove/njene godine. Iako se nije govorilo o razlogu, TechCrunch piše kako postoji mogućnost da su neki korisnici pokušali prevariti sistem tražeći od svojih pratilaca starijih od 18 godina da lažu za njih.
 
Uvođenje ovog programa dolazi u trenutku kada zagovornici sigurnosti kritikuju Instagram jer dozvoljava djeci mlađoj od 13 godina da koriste platformu i da ne čine dovoljno da spriječe tinejdžere da vide štetan sadržaj. 
 
Instagram je prošle godine učinio obaveznim da svi moraju unijeti svoje datume rođenja, ali je teško osloniti se samo na taj faktor jer korisnici lako mogu dati lažne informacije.
 
TechCrunch napominje da je Twitter uveo funkciju koja od korisnika traži da unesu svoje datume rođenja kako bi vidjeli osjetljiv sadržaj.
 
Iz Instagrama kažu i da u ovoj kompaniji na osnovu podataka o starosti ograničavaju određene opcije za tinejdžere poput računa korisnika koji su mlađi od 16 godina i kojima su profili na toj mreži automatski privatni. Takođe je uvedena opcija kojom se blokira da tinejdžeri dobijaju direktne poruke od nepoznatih odraslih osoba, kao i opcija zaustavljanja oglašivače da postavljaju ciljane oglase na osnovu interesovanja i aktivnosti tinejdžera.
 
Zakonodavci širom svijeta takođe razmatraju uvođenje pravila koja prisiljavaju platforme da imaju efikasne provjere starosti. Britanski zakon o sigurnosti na mreži i kalifornijski zakon o kodeksu prilagođenom uzrastu pokušavaju ograničiti sadržaj kojem korisnici mlađi od 18 godina mogu pristupiti. Njihovo ispitivanje je djelimično potaknuto nakon prošlogodišnjeg svjedočenja o tome da je Facebook dao prednost profitu u odnosu na dobrobit korisnika, posebno tinejdžera.
 
Izvor: TechCrunch
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.