Facebook i Instagram uklanjaju objave o tabletama za abortus

Facebook i Instagram uklanjaju objave o pilulama za abortus

Facebook i Instagram uklanjaju objave o tabletama za abortus

Porast objava o tabletama koje izazivaju abortus na društvenim mrežama nakon što je američki Vrhovni sud donio odluku da ukine ustavnu garanciju prava na abortus.
 
foto: Pixabay / Ilustracija
 
Nakon porasta broja objava o tabletama za izazivanje abortusa na društvenim mrežama, koje su uslijedile nakon presude američkog Vrhovnog suda da ukine ustavnu garanciju prava na abortus, Facebook i Instagram su počeli uklanjati takav sadržaj.
 
Prema analizi kompanije koja se bavi analitikom medija Zignal Labs, od petka do nedjelje registrovali su više od 250.000 takvih objava. Neke od objava su uključile i instrukcije kako se poštom legalno mogu naručiti i dobiti lijekovi za abortus i to putem stranica kao što su Hey Jane, Just the Pill i Choix.
 
U drugim objavama korisnici su ponudili da pošalju recepte ženama koje žive u državama u SAD-u koje su kriminalizovale abortus nakon odluke Vrhovnog suda donesene u petak.
 
Takođe, prema riječima Erica Feinberga, istraživača u Koaliciji za sigurniji web, došlo je i do ilegalne prodaje ovih tableta. Guardian navodi da postoje i grupe na Facebooku na kojima se takođe mogu kupiti tablete.  
 
U ponedjeljak je novinar Associated Pressa testirao kako bi Facebook i Instagram odgovorili na objavu na Facebooku u kojoj je pisalo: „Ako mi pošaljete svoju adresu, poslat ću vam tablete za abortus“. Objava je uklonjena u roku od jedne minute. Taj Facebook nalog je odmah dobio upozorenje za koji su iz Facebooka kazali da krši njihove standarde o „oružju, životinjama i drugoj regulisanoj robi“.
 
Ipak, kada je izvještač AP-a objavio istu objavu, ali je zamijenio riječi „tablete za abortus” sa „pištoljem”, objava je ostala netaknuta. 
 
Glasnogovornik kompanije Meta Andy Stone je kazao da politika kompanije zabranjuje prodaju određenih artikala, uključujući oružje, alkohol, droge i farmaceutske proizvode, no nije objasnio razlike u provođenju te politike, uključujući i problem sa prodajom oružja na njenoj platformi.
 
Stone je istakao i da kompanija neće dozvoliti pojedincima da poklanjaju ili prodaju farmaceutske proizvode na toj platformi, ali će dozvoliti sadržaj koji dijeli informacije o tome kako pristupiti tabletama.
 
Takođe je rekao da postoje problemi u provođenju te politike na platformama i dodao da rade na takvim slučajevima.
 
Većina država u SAD dozvoljava dostavljanje tableta za abortus putem pošte, dok 19 njih zabranjuje da se takvi lijekovi uzimaju kod kuće bez prisustva ljekara. Podaci Guttmacher instituta, organizacije koja se bavi poboljšanjem seksualnog i reproduktivnog zdravlja, pokazuju da je više od polovine svih abortusa u SAD-u izazvano lijekovima.
 
Izvor: Guardian

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.