BBC eksperimentira sa kreiranjem sadržaja za glasovne asistente

BBC eksperimentira sa kreiranjem sadržaja za glasovne asistente [SPOROVOZNO]

BBC eksperimentira sa kreiranjem sadržaja za glasovne asistente

BBC od sljedeće godine okuplja timove novinara i tehnoloških stručnjaka čiji će zadatak biti da kreiraju medijske sadržaje za glasovne asistente kao što su Echo i Google Home.

BBC planira udružiti novinare i programere koji će raditi na razvoju sadržaja za nove audio platforme. "Provešćemo određene eksperimente. Zanima nas šta znači objavljivati sadržaje na ovakvoj platformi - niko to još uvijek nije razlučio", kaže Mukul Devichand iz BBC Voice-a povodom najave projekta. 

Komercijalizacija i širenje dostupnosti ličnih kompjuterskih asistenata koji reaguju na glas, poput Appleove Siri, Amazonove Alexe, Microsoftove Cortane i Google Assistanta, nisu promakli medijskim organizacijama, te su mnoge od njih već počele ekspertimentirati sa kreiranjem vlastitih načina komunikacije sa korisnicima.

BBC-jev prvi eksperiment na tom polju je bila radio drama "Inspekcijska komora", interaktivni kafkijanski audio ekspertiment za korisnike Echo i Google Home uređaja, a, nakon pet mjeseci rada, objavljeno je da je i sav postojeći audio sadržaj BBC-ja sada kompatibilan sa Alexa sistemom na Echo uređajima. 

Prema izvještajima o budućnosti medija, očekuje se da će trećina korištenja interneta do 2020. godine biti butem uređaja bez ekrana.
 
„Ovi uređaji dodatno otvaraju internet i za one situacije kada su vam ruke i oči zauzete. Umjetna inteligencija i konverzacijsko korištenje kompjutera postaju mainstream“, kaže se u ovogodišnjem Reutersovom izvještaju o budućnosti medija.
 
Izvor: Digiday, BBC