BH novinari: Hitno istražiti napade na redakciju portala Hercegovina.info

BH novinari: Hitno istražiti napade na redakciju portala Hercegovina.info

BH novinari: Hitno istražiti napade na redakciju portala Hercegovina.info

BH novinari najoštrije osuđuju pritiske i napade na redakciju portala Hercegovina.info.
 
foto: Hercegovina.info
 
Vlasniku portala Hercegovina.info Mariju Ćosiću u utorak su nepoznati počinitelji nožem razrezali sve četiri gume na privatnom automobilu, izvijestio je Upravni odbor Udruženja BH novinari, odakle navode kako najoštrije osuđuju pritiske i napade na redakciju portala Hercegovina.info, te zahtijevaju od Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona da hitno istraži najnoviji slučaj oštećenja imovine vlasnika tog portala.
 
Kako je objavio portal Hercegovina.info, na privatnom automobilu vlasnika portala Marija Ćosića nožem su razrezane sve četiri gume. Slučaj je prijavljen policiji koja traga za počiniteljima. Iz redakcije ovog portala navode da su kraj 2022. i početak ove godine obilježeni nizom pokušaja pritisaka na redakciju, među kojima su i otvorene prijetnje u kojima se zahtijeva brisanje određenih tekstova.
 
Upravni odbor Udruženja BH novinari još jednom naglašava da napadi na novinare/ke, uključujući one koji se manifestuju kroz vandalske činove uništavanja njihove imovine, predstavljaju prijetnju slobodi medija u demokratskom društvu i unose strah i nesigurnost u cijelu novinarsku zajednicu.
 
“Novinari/ke i mediji u Bosni i Hercegovini izloženi su sve češćim i agresivnijim pritiscima u pokušajima da se ušutka istraživačko novinarstvo. Ti pritisci nerijetko dolaze i od političara, koji javnim targetiranjem pojedinih novinara/ki i medija šalju poruku građanima kako su napadi na medijske profesionalce dozvoljeni, pa čak i poželjni”, navode iz BH novinara.
 
Iz ovog udruženja naglašavaju da se ovakvoj praksi mora konačno stati ukraj. 
 
“Institucije na nivou cijele države moraju osigurati efikasniju zaštitu novinara/ki, između ostalog i kroz izmjene krivičnih zakona kojima će se napad na novinare/ke tretirati kao posebno krivično djelo, a politički lideri trebaju jasno i nedvosmisleno osuditi svaku vrstu napada na novinare/ke i ugrožavanje slobode izražavanja”, kažu iz BH novinara.
 
Upravni odbor Udruženja BH novinari u saopštenju ističe da daje punu podršku redakciji portala Hercegovina.info u borbi za nezavisno, istraživačko novinarstvo. Dodaju da od nadležnih institucija HNK očekuju da ovom slučaju daju prioritet, te da što prije pronađu i sankcionišu počinitelje u skladu sa zakonom.
 
Pozivaju i sve druge novinare/ke i medije da prijave napade i pritiske Liniji za pomoć novinarima gdje mogu dobiti besplatan pravni savjet i podršku, kao i zastupanje njihovog slučaja pred nadležnim institucijama.
 
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.