U Mostaru grafit “Smrt novinarima”, BH novinari pozvali vlast da hitno reaguje

U Mostaru grafit “Smrt novinarima”, BH novinari uputili poziv vlastima

U Mostaru grafit “Smrt novinarima”, BH novinari pozvali vlast da hitno reaguje

Nadležne institucije u Mostaru trebaju hitno reagovati na ovaj sramni čin, kažu iz BH novinara.

foto: N1

Grafit sa porukom “Smrt novinarima” ispisan je u Mostaru, a Upravni odbor Udruženja BH novinari, reagujući na tu mrzilačku poruku, uputio je poziv gradskim vlastima i policiji Hercegovačko-neretvanskog kantona da poduzmu sve zakonom propisane mjere kako bi grafit bio što prije uklonjen, a počinilac ili počinioci identifikovani i sankcionisani.

BH novinari podsjećaju kako su u utorak 27. decembra brojni bh. mediji prenijeli da je u ulici Braće Fejića u Mostaru na zidu jedne zgrade crvenom bojom napisano “Smrt novinarima“.

“Postojanje i tolerisanje grafita sa porukom ‘Smrt novinarima’ ne samo da može predstavljati sigurnosnu prijetnju za sve novinare i medije, već je nedopustiv način javnog iskazivanja stavova prema novinarima ili bilo kojem drugom građaninu Mostara”, naglasili su iz Upravnog odbora Udruženja BH novinari.

Dodaju da policija i Gradska uprava Grada Mostara imaju javnu obavezu i zakonsku odgovornost da uklone sve natpise sa govorom mržnje, uključujući i navedeni grafit. Ističu da je u tom kontekstu posebno neprihvatljivo obrazloženje koje je portparol MUP-a HNK Ljudevit Marić 27. decembra dao medijima da “grafit tu stoji odranije, ali je pored bilo parkirano vozilo i nije bio uočljiv“.

Upravni odbor Udruženja BH novinari očekuje da će nadležne institucije u Mostaru hitnim uklanjanjem grafita i pronalaženjem osoba odgovornih za ovaj sramni čin pokazati da se govor mržnje, bez obzira na to prema kome je usmjeren, ne može i ne smije tolerisati.

Podsjećaju i da je Linija za pomoć novinarima (FMHL), koja djeluje u okviru BH novinara, tokom ove godine zabilježila porast mrzilačkih poruka prema novinarima/kama, govora mržnje i prijetnji smrću za čak 137 posto.

Izvor: BH novinari

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.