BH novinari: Mediji imaju pravo kritički izvještavati o radu vjerskih institucija

BH novinari: Mediji imaju pravo kritički izvještavati o radu vjerskih institucija

BH novinari: Mediji imaju pravo kritički izvještavati o radu vjerskih institucija

Medžlis Islamske zajednice Brčko je pokušao diskreditovati dopisnicu FTV-a.

foto: Jasmin Brutus / Mediacentar Sarajevo

Medžlis Islamske zajednice Brčko je pokušao diskreditovati novinarku Suadu Mujdanović, dopisnicu Federalne televizije (FTV), te se miješati u uredničke odluke ovog medija, javili su Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima, zbog čega su uputili javni protest.

Novinarka Suada Mujadanović je, kako navode BH novinari, pripremila, a FTV objavila, tematski prilog o nezadovoljstvu vjernika muslimana povećanjem godišnje članarine koju je dužan platiti svaki vjernik.

Kroz izjave više sagovornika i objavu mišljenja Medžlisa Islamske zajednice, novinarka je, kako se navodi u saopštenju Upravnog odbora Udruženja BH novinari i Linije za pomoć novinarima, javnosti dala na uvid različite aspekte ove teme, a građanima mogućnost da sami donesu zaključke o navedenoj odluci.

Uprkos tome, dodaje se, Medžlis Islamske zajednice Brčko je reagovao javnim saopštenjem u kojem dovodi u pitanje namjere FTV da problematizuje navedenu temu i objavi, kako su naveli, izjave koje nisu tačne.

Istovremeno, dodaju BH novinari, glavni imam Mustafa ef. Gobeljić je na svom profilu na Facebook mreži neprimjereno etiketirao novinare i novinarke FTV i jedan broj portala u Brčkom.

Upravni odbor BH novinara u saopštenju naglašava kako je nedopustivo da Medžlis Islamske zajednice Brčko i glavni imam Mustafa ef. Gobeljić javno vrše pritisak na novinarku i FTV, a da pri tome u svojim reakcijama ne demantuju nijednu činjenicu objavljenu u televizijskom prilogu.

“Naprotiv, kroz omalovažavanje kompetencija i profesionalnog kredibiliteta novinara/ki i medija, ova vjerska institucija pokušava u drugi plan staviti ono što je izazavalo nezadovoljstvo građana i o čemu je FTV izvijestila”, navodi se u saopštenju BH novinara.

Upravni odbor BH novinara naglašava da daje punu podršku Suadi Mujdanović i uredništvu FTV, te ističe kako novinari i mediji, u cilju jačanja pluralisitčke demokratije i prava javnosti da bude informisana o svim temama od javnog značaja, imaju pravo kritički izvještavati o odlukama i postupcima vjerskih zajednica i crkava u BiH, uključujući problematizovanje načina njihovog finansiranja.

“To pravo obavezuje sve novinare na objektivan, pošten i sveobuhvatan pristup, što je novinarka Mujdanović demostrirala kroz objavu stava Medžlisa u Brčkom, kao i mišljenja svih drugih zainteresiranih strana”, navodi se u saopštenju.

Upravni odbor BH novinara pozvao je Medžlis Islamske zajednice u Brčkom da svoje nezadovoljstvo radom novinara i novinarki i objavama u medijima ubuduće iskazuje u skladu sa postojećim zakonskim propisima i u okviru kodeksa novinarke etike, bez korištenja uvredljivog rječnika i negiranja prava medijima da kritikuju rad i odluke vjerskih institucija.

Izvor: BH novinari

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.