BH novinari osudili slanje uvredljivih i vulgarnih SMS poruka novinarki Direkt portala

BH novinari osudili slanje uvredljivih i vulgarnih SMS poruka novinarki Direkt portala

BH novinari osudili slanje uvredljivih i vulgarnih SMS poruka novinarki Direkt portala

Iz Udruženja BH novinari poručili da vlasti u Republici Srpskoj moraju prestati sa diskriminacijom i pritiscima na novinare.

foto: pixabay

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima osudili su uvredljive i vulgarne SMS poruke koje je novinarki portala Direkt Jeleni Denda – Borjan uputio Ljubo Vuković, jedan od izvršnih direktora Hidroelektrana na Trebišnjici i odbornik SNSD-a u bilećkoj Skupštini.

Prema pisanju Direkt portala, novinarki Denda – Borjan je 4. novembra ove godine sa Vukovićevog broja telefona upućeno nekoliko poruka uvredljivog i uznemirujućeg sadržaja koje su pristigle nakon što je on odbio dati komentar za tekst „Sud odlučio: Čomić protivzakonito u direktorskoj fotelji HET-a”. Navedeni slučaj prijavljen je Policijskoj upravi Trebinje, a na adresu Direkt portala je stigao i demanti u kojem je Vuković, kako piše Direkt, iznio niz lažnih izgovora i tvrdio da je on, između ostalog, sa novinarkom Direkta još davno „prekinuo sve kontakte“, jer ga je „tajno i nedozvoljeno snimala, a onda objavila taj snimak“.

Kako pišu BH novinari, ovo nije prvi put da Vuković verbalno napada i vrijeđa novinare koji pišu o njegovom radu navodeći da se sličan slučaj desio u januaru ove godine kada se on “agresivno ‘obrušio’ na novinarku koja mu je postavila pitanje o plaćanju njegovog mobilnog telefona iz opštinskog budžeta”.

Iz redakcije Direkt portala su naveli i da njihova redakcija već duži vremenski period trpi pritiske, te da brojne javne institucije izbjegavaju odgovore na njihove upite, ne šalju im pozive za press konferencije i vrijeđaju njihove novinare, kao i da im je blokirana Facebook stranica.

“Pored verbalnih napada, uvreda i prijetnji, brojni novinari i novinarke svakodnevno su izloženi diskriminaciji i ignorantskom tretmanu predstavnika pojedinih javnih institucija, koji ne odgovaraju na njihove zahtjeve za pristup informacijama od javnog interesa i zabranjuju im da postavljaju pitanja na press konferencijama”, pišu BH novinari.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima izražavaju zabrinutost zbog sve većih pritisaka koje već mjesecima trpe novinari, urednici i vlasnici navedenog medija iz Trebinja, ali i cijele Republike Srpske, čije izvještavanje ne odgovara aktuelnim vlastima u tom entitetu.

“Obaveza političara, skupštinskih zastupnika i svih javnih funkcionera je da svoj rad učine maksimalno transparentnim za sve građane i medije, a ne da vrše selekciju medija i novinara na ‘podobne’ i ‘nepodobne’ ili one koji su naklonjeni vlasti, odnosno opoziciji”, pišu BH novinari.

Iz BH novinara su podsjetili da je u BiH u posljednje tri godine više od 40 posto novinara/ki bilo izloženo prijetnjama ili napadima, kao i da je 75 posto njih to doživjelo od nekog političara ili nosioca javnih funkcija. Istakli su da je sramotno da politički zvaničnici iz BiH nikada nisu odgovarali za javne napade na medije, kojima konstantno potiču atmosferu nesigurnosti i straha među novinarima i ugrožavaju medijske slobode. Takva praksa nekažnjavanja se, kako su naveli, mora zaustaviti, a svim novinarima i medijima omogućiti da svoj posao rade u slobodnom i sigurnom ambijentu.

Izvor: BH novinari, Direkt portal

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.