BH novinari uputili javni protest BHRT-u zbog cenzurisanja kritike na film “Koncentriši se, baba”

BH novinari uputili javni protest BHRT-u zbog cenzurisanja kritike na film “Koncentriši se, baba”

BH novinari uputili javni protest BHRT-u zbog cenzurisanja kritike na film “Koncentriši se, baba”

Iz ovog udruženja poručili da cenzura na BHRT-u predstavlja atak na slobodu izražavanja i mišljenja.

foto: opbhrt/sccreenshot

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinari uputili su javni protest Uredničkom kolegiju BHRT-a zbog cenzurisanja kritičkog osvrta novinara i dramaturga Mirze Skenderagića na film reditelja Pjera Žalice “Koncentriši se, baba” koji je otvorio ovogodišnji Sarajevo film festival (SFF).

“Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima smatraju nedopustivim cenzurisanje legitimne filmske kritike i nasilno uskraćivanje prava gledateljima BHRT da čuju različite stavove o filmu Pjera Žalice, njegovim vrijednostima i umjetničkom dometu”, pišu BH novinari.

Za ovakav postupak BHRT-a iz ovog udruženja kažu da je riječ o kršenju vlastitih uredničkih principa i osnovnih vrijednosti javnog servisa, koji su utemeljeni na slobodi izražavanja i slobodi kritike, pluralizmu ideja i stavova, kao osnovnim pretpostavkama  političke debate o pitanjima od javnog značaja.

Autor kritike Skenderagić je uposlenik BH Radija 1 i filmski kritičar koji piše za rubriku Omladinskog programa ovog javnog servisa “Nedjeljna kritika Mirze Skenderagića” u sklopu koje je bila objavljena a nedugo zatim i uklonjena pomenuta kritika na Žalicin film.

Pozivajući se na obrazloženje BHRT-a upućenom za Media.ba, BH novinari navode da od cenzurisanja filmske kritike “još je skandaloznije objašnjenje BHRT-a u kojem direktno priznaju kako uredničke odluke prilagođavaju partikularnim potrebama i zahtjevima poslovnih partnera i pretplatnika”.

Podsjećamo da je u pisanom odgovoru za Mediacentar iz ovog javnog servisa saopšteno da je Skenderagićeva kritika na pomenuti film uklonjena “isključivo zbog nepoštivanja sistema rada na BHRT-u”, a u istom odgovoru je urednik-producent i voditelj Odnosa s javnošću BHRT-a Seid Masnica istakao da ovaj javni servis “ima odgovornost prema svojim pretplatnicima i poslovnim partnerima i svaki uposlenik BHRT-a mora poštovati sistem i plan rada”.

BH novinari pišu da je ovakav pristup protivan kodeksu novinarske etike i profesionalnim standardima koji “izričito zabranjuju političke manipulacije i uticaje bilo koje vrste, a posebno medijski klijentelizam” i naglašavaju da je neprihvatljivo da se “autorski sadržaji na BHRT-u, kao javnom servisu, kreiraju (ili cenzurišu) u skladu sa potrebama klijenata ili pojedinačnim zahtjevima utjecajnih osoba, i da pri tome ignorišu temeljne principe slobode izražavanja i javnog informisanja”.

Upravni odbor ovog udruženje pozvao je Regulatornu agenciju za komunikacije koja je nadležna za poštivanje novinarske etike u javnim servisima, kao i osnivača ovog javnog servisa - Parlamentranu skupštinu BiH da se suprotstave kršenju javnog interesa i zavođenju cenzure u BHRT-u, navodeći da je to u suprotnosti sa važećim Zakonom o Javnom servisu BiH.

Više detalja o uklanjanju Skenderagićeve kritike na pomenuti film možete pročitati u tekstu “Nije cenzura, nego procedura?!” objavljenom na Media.ba.

Izvor: BH novinari

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.