BH novinari zahtijevaju izvinjenje novinaru i redakciji Klix

BH novinari zahtijevaju izvinjenje novinaru i redakciji Klix

BH novinari zahtijevaju izvinjenje novinaru i redakciji Klix

Intervju sa doktorom protekao je uz prisustvo policajca.

foto: Klix

Iz Udruženja BH novinari uputili su javni protest Zlatku Kraviću, direktoru Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ zbog izvršenog pritiska na novinara Klix-a, Ervina Mušinovića, i zahtjeva da otkrije izvore informacija do kojih je došao kada je pisao o smrti novorođenčeta i lošem zdravstvenom stanju još dvije bebe koje su u toj bolnici rođene početkom septembra ove godine.

Tokom vođenja intervjua, direktor Kravić je pozvao policiju sa namjerom da zastraši novinara Mušinovića i prisili ga na otkrivanje izvora informacija, tako da je jedan dio novinarskog intervjua obavljen uz prisustvo policije, legitimisanje novinara i davanje iskaza u vezi sa informacijama objavljenim na portalu Klix.ba, navedeno je u saopćenju za javnost Upravnog odbora Udruženja BH novinara.

Novinar Klix-a Ervin Mušinović je za Mediacentar rekao da ga je početkom septembra Kravić pozvao na razgovor samo nekoliko sati nakon što je emailom bolnici poslao pitanja u kojima je tražio informacije o razlozima životno ugroženih beba rođenih u ovoj bolnici. U upitu koji je poslao, Mušinović je naveo prezimena porodilja, ali je istakao da njihove identitete neće otkrivati javnosti zbog prava na zaštitu pacijenata.

“Nakon ulaska u kabinet direktor Kravić mi je rekao da treba da me bude 'sram' jer da su navodi u mom upitu tačni, on bi odmah trebao 'zatvoriti bolnicu'. Informisao sam ga da u pitanjima ništa ne tvrdim već da sam profesionalno i u skladu s kodeksom tražio da mi potvrdi ili demantuje informacije nakon čega je sekretarici, koju je nazvao 'mala',  naredio da pozove Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i prijavi incident”, kaže Mušinović.

Prema riječima Mušinovića, Kravić je želio da mu se otkriju izvori informacija i pokušao ih dobiti uz prijetnje da će ih tužiti i da će izvori na kraju morati biti otkriveni.

“Pokušaj Kravića bio je da prijetnjom represivnim aparatom dobije informacije o tome odakle 'cure' informacije, tj. ko su uposlenici bolnice koji mu nisu lojalni. Ovakvo ponašanje smatram nedopustivim i iz razloga što je Zlatko Kravić izabrani zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH koji se prilikom polaganja zakletve obavezao na zalaganje za slobode, pa samim tim i medijsku slobodu. Negativno sam iznenađen izostankom reakcije političkih stranaka koji čine vlast u Kantonu Sarajevu”, istakao je Mušinović.

Udruženje BH novinari smatraju da je postupak nedopustiv i da je njime prekršeno pravo na slobodu izražavanja, čiji je sastavni dio i pravo na zaštitu izvora informacija, posebno informacija od javnog značaja.

Upravni odbor Udruženja BH novinari zahtijeva od doktora Zlatka Kravića javno izvinjenje novinaru Ervinu Mušinoviću i uredništvu portala Klix, kao i zaustavljanje svih postupaka koji su u vezi s pravom novinara na korištenje neimenovanih izvora i njihovu zaštitu, kao i medijskim slobodama općenito.

 

Izvor: BH novinari

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.