BiH druga najlošije rangirana zemlja u Evropi po stanju korupcije

BiH druga najlošije rangirana zemlja u Evropi po stanju korupcije

BiH druga najlošije rangirana zemlja u Evropi po stanju korupcije

Transparency International predstavio Indeks percepcije korupcije

foto: Screenshot / YouTube TI

Bosna i Hercegovina (BiH) zauzima najgore mjesto u regionu po ovogodišnjem Indeksu percepcije korupcije  (Corruption Perception Index – CPI), koji je objavio Transparency International (TI). BiH je postala i druga najlošije pozicionirana zemlja u Evropi kada je u pitanju stanje korupcije u zemlji. 

Nalazi TI pokazuju da u Evropi samo Rusija ima lošiji rezultat od BiH, koja ove godine ima ocjenu 35, na skali od 0 (najgori) do 100 (najbolji rezultat). Iako je BiH dobila jednu ocjenu više nego prošle godine, TI navodi da ipak nazaduje u odnosu na sve prethodne godine, te ovaj rezultat i dalje drži BiH na dnu regiona i na 108. mjestu u svijetu od 180 zemalja.  

Fokus globalnog istraživanja CPI ove godine je na sektoru pravosuđa, a kao ključni razlozi ovakvog stanja za BiH u izvještaju TI navodi se disfunkcionalna vladavina prava, sveprisutna korupcija u uslovima opšteg demokratskog nazadovanja i udara na slobodu medija i civilno društvo, koji nadziru rad vlasti i igraju važnu ulogu u otkrivanju i suzbijanju korupcije.

Za ovo posljednje, kako piše TI u saopštenju, „najzaslužnije“ su vlasti u Republici Srpskoj (RS), koje su pojačale napore da ušutkaju kritičare kroz kriminalizaciju klevete i niz zakona kojima se nastoji suzbiti sloboda medija i djelovanje organizacija civilnog društva. Pored toga se dodaje da će Zakon o imunitetu RS, ako se usvoji, biti dodatni udarac na već oslabljenu vladavinu prava, jer će onemogućiti procesuiranje visokih zvaničnika za korupciju koji se gotovo nikako ne procesuiraju zbog katastrofalnog stanja pravosuđa u cijeloj BiH.  

U regionalnom izvještaju se navodi da su pravosudni sistemi BiH i Srbije uglavnom nesposobni goniti i sankcionisati javne zvaničnike koji zloupotrebljavaju svoj položaj, a ovo potvrđuju i podaci koje TI BiH objavljuje svake godine, koji pokazuju porazne rezultate kada je u pitanju broj podignutih optužnica i osuđujućih presuda za visoku korupciju.

U prošloj godini došlo je i do niza oslobađajućih presuda visokim zvaničnicima za krupne korupcijske afere poput, kako piše TI, Bobar banke i Energolinije, gdje za višemilionsku štetu po javni interes na kraju niko nije odgovarao. Takođe, dodaje se da su afere u bosanskohercegovačkom pravosuđu i istrage protiv nosilaca najvažnijih pravosudnih funkcija dodatno potkopale povjerenje javnosti. To su potvrdila i istraživanja koje je proveo TI BIH, gdje preko 40 posto građana korupciju najviše vidi u pravosuđu, a koje ima ključnu ulogu u borbi protiv korupcije.

“Reforma pravosuđa na kojoj se dugo insistira potpuno je blokirana od strane ključnih političkih partija, a nedavne izmjene Zakona o VSTV-u nisu još osigurale integritet sudija i tužilaca, jer je ova institucija priznala postojanje problema prilikom primjene novih ovlašćenja koja se tiču provjere imovinskih kartona”, piše u saopštenju TI.  

“Umjesto jačanja nezavisnosti i efikasnosti tužilaštava i sudova, na sceni imamo sistemske napore urušavanja ključnih institucija, procesuiranje na osnovu političkih direktiva i interesa, dok neformalne interesne mreže unutar pravosuđa odgovornost i račune polažu politici i organizovanom kriminalu, a ne građanima”, izjavila je Ivana Korajlić, izvršna direktorica TI BiH.  

Sličan pristup bosanskohercegovačkih vlasti vidjelo se i kod provođena ostalih antikorupcijskih reformi, gdje su, dodaje TI, brojni reformski zakoni obesmišljeni i usvojeni samo radi privida reformi, a i dalje se čeka usvajanje ključnih zakona neophodnih za efikasniju borbu protiv korupcije, poput zakona o sukobu interesa, zaštiti prijavilaca korupcije u FBiH, te novih zakona o javnim nabavkama i VSTV-u. Također, izostale su i reforme javne uprave, javnih preduzeća i najvažnija izborna reforma, gdje ponovo, kako navodi TI BiH, postoje pokušaje vlasti da obesmisle tehničke izmjene Izbornog zakona i ostave prostor za krađu glasova, trgovinu biračkim odborima i zloupotrebu javnih resursa.  

Zbog toga se BiH u ovogodišnjoj ocjeni CPI za regiju Istočne Evrope i Centralne Azije spominje među zemljama koje već godinama bilježe nazadak, zajedno sa Turskom, Tadžikistanom, Srbijom i Rusijom, koje bilježe najgori rezultat do sada. Sa druge strane, neke zemlje iz ove regije u zadnjih deset godina napravile su napredak u borbi protiv korupcije, a među njima su Moldavija, Ukrajina, Sjeverna Makedonija i Kosovo.   

Izvor: TI BiH

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.