TI BiH: Režim u RS ušao u fazu otvorene represije nad građanima

TI BiH: Režim u RS ušao u fazu otvorene represije nad građanima

TI BiH: Režim u RS ušao u fazu otvorene represije nad građanima

Organizacija Transparency International BiH ističe da će svi trpiti posljedice današnjih izmjena Krivičnog zakonika RS.
 
foto: TI BiH
 
Današnjim usvajanjem izmjena Krivičnog zakonika vlast u Republici Srpskoj (RS) ušla je u fazu otvorene represije nad građanima i svrstala se u red najgorih autoritarnih režima u ovom dijelu svijeta, naglašava Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) te upozorava da će svi građani trpiti posljedice vraćanja klevete u sistem krivičnog pravosuđa.
 
Time će vlast, dodaje se, preko podobnih tužilaca imati mogućnost da progoni sve ljude koji iznose bilo kakvu kritiku na društvenim mrežama ili na drugom javnom mjestu.
 
"Današnjim odlukama Narodne skupštine RS (NSRS) stvoren je osnov za otvaranja brojnih krivičnih postupaka kako protiv novinara, medija, aktivista i opozicionih političara, tako i protiv svih ostalih koji ukazuju na bilo kakav društveni problem na javnom mjestu. Bez obzira na istinitost navoda koje iznose, svi se mogu suočiti sa mjerama koje sa sobom nosi krivični postupak, a koje smo imali priliku da gledamo proteklih godina kroz brojne pravosudne farse i političke obračune posredstvom tužilaštava", ističe TI BiH.
 
Organizacija podsjeća da je ovaj zakon najavljen nakon brojnih kontroverzi sa krađom glasova koje su obilježile oktobarske izbore kao vid "popravljanja negativne atmosfere u javnosti" i da je od prvog dana, navodi organizacija, bila jasna namjera vlasti da ovim zakonom uguši svaku kritiku. TI BiH dodaje da uprkos argumentovanim upozorenjima novinara, medija, civilnog društva i najrelevantnijih međunarodnih adresa uključujući UN, Savjet Evrope, OSCE, EU, vladajući režim je u proceduri koja ima oblike farse, kršeći elementarne demokratske principe, usvojio zakonska rješenja koja će imati pogubne posljedice po slobodu govora u cijeloj BiH.
 
"Ako se tome doda i to da je režim tokom prethodnog perioda stvorio atmosferu linča i orkestrirao seriju napada uključujući i fizičke napade na novinare i aktiviste civilnog društva koje nadležne agencije za provođenje zakona nisu do kraja rasvijetlile, jasno je da su današnje odluke NSRS uvod u otvorenu represiju i progon neistomišljenika od strane institucija režima", naglašeno je u saopštenju TI BiH.
 
Zbog toga, dodaje se, TI BiH poziva međunarodne partnere na solidarnost sa građanima BiH kroz osiguravanje pomoći i pravne zaštite svih onih koji će trpjeti posljedice ovakvih zakonskih rješenja. Sa svoje strane TI BiH će, kako se dodaje u saopštenju, kroz Centar za pružanje besplatne pravne pomoći omogućiti građanima besplatnu savjetodavnu pravnu pomoć.
 
Izvor: TI BiH

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.