Bivši polaznici edukativnih programa Mediacentra dobitnici novinarskih priznanja Srđan Aleksić

Bivši polaznici edukativnih programa Mediacentra dobitnici novinarske nagrade Srđan Aleksić

Bivši polaznici edukativnih programa Mediacentra dobitnici novinarskih priznanja Srđan Aleksić

Foto: Nova BH/Tahir Žustra

Dobitnici novinarske nagrade „Srđan Aleksić“ za profesionalno izvještavanje u 2019. su novinari Tahir Žustra sa televizije Nova BH i Gordana Vila sa RTRS-a. Specijalne plakete su dobili Amir Purić (Deutsche Welle), Nataša Tadić (TV N1) i Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Tahira Žustru je nominovalo Udruženja građana oboljelih od distrofije Tuzlanskog kantona, a on se već nekoliko godina bavi pravima osoba s invaliditetom, ali i onima koji na bilo kojem životnom polju ne uspijevaju ostvariti svoja prava, i svojim prilozima unapređuje kvalitet života ovih osoba. Njegovi prilozi primjer su društveno odgovornog i angažiranog novinarstva, ocijenio je žiri. Tahir Žustra je 2017. godine bio polaznik edukativnog programa Mediacentra Sarajevo Slobodni glasovi, tokom kojeg je praksu u Radio Slobodna Evropa.

„Sreća je veća zbog činjenice da je nominacija mog rada stigla iz Udruženja distrofičara TK s kojima godinama sarađujemo i pratimo priče vezane za njihove članove i članice. Bilo da su uspješne ili manje lijepe, te priče zaslužuju prostor i veću minutažu u eteru jer vjerujem kako položaj onih ranjivih kategorija društva najmanje govori o njima, a najviše o svima nama i društvu generalno. Sistem mora biti senzibilniji, mi moramo biti odgovorniji i suosjećajniji, a osobe sa invaliditetom u BiH moraju biti sretne što žive u jednom takvom društvu. Sve dok ne postignemo taj nivo, svi moramo naporno raditi i doprinositi izgradnji kvalitetnijeg života“, rekao je za Mediacentar Žustra.

„Imam sreću što sam najveći dio vremena proveo i provodim u profesionalnim medijima. Skoro pet godina u kolektivu RTV Slon Tuzla bili su uvertira u nastavak mog angažmana u programu Nove BH“, dodao je.

Specijalnu plaketu je dobio Amir Purić za priloge posvećene izbjeglicama, u kojima ukazuje na ogromno kršenje ljudskih prava u BiH. Purić je 2017. godine bio polaznik edukativnog programa Mediacentra za istraživače Javni lokalni mediji: Između javnog interesa i finansijske ovisnosti, u sklopu kojeg je istražio i objavio izvještaj o finansiranju lokalnih medija iz javnih budžeta 2018. godine. 

„Ovo priznanje dolazi u trenutku kada se, nadam se na kraći period, posvećujem nekom drugom poslu i daje mi satisfakciju da je to što sam radio vrijedilo. Ipak, ima i gorčine jer se ljudska prava izbjeglica krše konstantno, kako u BiH tako i od strane jedne ili više zemalja članica EU. Finalni dokaz za to je slučaj nigerijskih studenata. Ako i nakon ovog sve ostane isto, bojim se da to znači da ksenofobija pobjeđuje“, rekao je Purić.

Foto: Amir Purić

Nagradu je dobila i Gordana Vila za TV priče o zakonskim i drugim preprekama u ostvarenju prava na personalnog asistenta, a specijalnu plaketu Nataša Tadić, novinarka N1, za afirmativne, pozitivne priče o inkluziji i integraciji osoba s invaliditetom u društvo. Specijalnu plaketu dobio je i BIRN za dugogodišnje profesionalno i kontinuirano izvještavanje.

Na ovogodišnji Konkurs za novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ stiglo je ukupno 20 prijava novinarki i novinara, te tri prijedloga nevladinih organizacija.

Ova nagrada dodjeljuje se za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama u bh. društvu i za razvoj društveno-odgovornog novinarstva, a nagradu dodjeljuju Helsinški parlament građana Banjaluka i Mreža za izgradnju mira uz podršku Civil Right Defenders.

Novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara Republike Srpske, a nagrada je 2013. godine postala dijelom Mreže za izgradnju mira BiH.

Izvor: BHRT

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.