Blokada web stranica u Turskoj nakon pokušaja vojnog udara

Blokada web stranica u Turskoj nakon pokušaja vojnog udara

Blokada web stranica u Turskoj nakon pokušaja vojnog udara

Tursko Visoko vijeće za telekomunikacije blokiralo je pristup brojnim news portalima u Turskoj, nakon pokušaja državnog napada kojeg je izveo dio truske vojske.

Foto: Pixabay

Na osnovu zahtjeva iz kabineta premijera, više stranica je blokirano zbog “ugrožavanja nacionalne sigurnosti i javnog reda”. Među blokiranim stranicama su i Rotahber, Gazeteport, Karşı, ABC Gazete, Medyascope i druge stranice.

Na svom Twitter profilu, Ünal Tanık, urednik portala Rotahaber napisao je kako je pristup tom mediju bio blokiran iako nije bilo nikakvih tehničkih problema.

Vlasnik ABC Gazete, Merdan Yanardağ, izjavio je kako ne razumije šta su razlozi ovakve blokade.

“Zatvorile su me sudije koje podržavaju Gülenov pokret. Kako možemo mi, moja stranica i ja, biti optuženi za podržavanje ovog pokreta i predstavljanje opasnosti. Naše izvještavanje se samo odnosilo na opasnost od drugog udara, od islamista, nakon neuspjelog udara. Apelujemo na narod da podržavaju demokratiju a ne, [vladajući] AKP. To je sve! Nastavit ćemo našu borbu za demokratiju, prava i slobode do kraja. I pozivamo javnost da učini isto”, izjavio je Yanardağ.

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica upozorila je turske zvaničnike na pokušaje ušutkivanja kritičkih medija pod izgovorom kažnjavanja navodnih podržavalaca vojnog državnog udara od 16. jula.

Aktivisti za ljudska prava podnijeli su već ranije 25 zahtjeva za ukidanje zakonskih odredbi koje dozvoljavaju zvaničnicima da blokiraju internet stranice zbog “nacionalne sigurnosti” ili “javnog reda”.

Posljednji zahtjev odnosio se blokiranje stranice novinske agencije Sputnik na turskom jeziku. Ustavni sud tek treba donijeti odluke za ove zahtjeve.

Izvori: RSF, Turkish Minute