Budimpešta: Vlasti traže informacije o službenim putovanjima mađarskih novinara u zemlje EU

Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine Mađarske traži informacije o službenim putovanjima mađarskih novinara u zemlje članice u EU

Budimpešta: Vlasti traže informacije o službenim putovanjima mađarskih novinara u zemlje EU

Iz Evropske federacije novinara smatraju da bi ovakav nadzor mađarskih novinara mogao uticati i na zaštitu njihovih izvora.

foto: pixabay

Zamjenik državnog sekretara za razvoj evropskih poslova Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske Jozsef Magyar je početkom juna ove godine poslao pisma mađarskim ambasadama u zemljama Evropske unije u kojim je zatražio da dostave informacije o svim nedavnim profesionalnim posjetama mađarskih novinara u zemljama Evropske unije, piše Evropska federacija novinara.

Prema navodima te medijske organizacije navedene profesionalne posjete uključuju i trening kurseve i istraživačka putovanja mađarskih novinara, a zatražene su i informacije kada su se ta putovanja dogodila i o kojim mađarskim medijima i organizacijama je riječ.

Kao razlog za dostavljanje informacija o profesionalnim posjetama mađarskih novinara u zemlje Evropske unije, iz ministarstva su za portal Telex naveli da ta institucija radi sve protiv stranog miješanja u mađarske unutrašnje poslove i da je njihovo iskustvo pokazalo da "iza takvih radnji stoje Soroš mreža" misleći na određene filantropske organizacije.

Iz Evropske federacije novinara ipak smatraju da bi takva praksa mogla ugroziti zaštitu novinskih izvora i zahtijevaju od mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjartoa da povuče takav postupak. Predsjednik Evropske federacije novinara rekao je da se radi o pretjernim optužbama da novinare treba nadzirati zbog pretpostavke da bi mogli biti pod uticajem stranih sila.

Zbog kršenja medijskih sloboda u toj zemlji početkom septembra ove godine reagovalo je i 16 organizacija za slobodu medija koje su zbog vladinih pritisaka na medije zatražile od Evropske komisije da mađaraskoj javnosti omogući slobodan i pluralistički izvor vijesti. U julu ove godine u toj zemlji su održani i protesti građana koji su uslijedili nakon otpuštanja urednika mađarskog portala Index.hu, a slučaj je okarakterisan kao napad mađarske vlade na slobodu medija.

Prema Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica 2020, Mađarska se nalazi na 89. mjestu od 180 zemalja.

Izvor: EFJ, Council of Europe

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.