BuzzFeed će početi koristiti vještačku inteligenciju za pisanje kvizova i drugog sadržaja

BuzzFeed će početi koristiti vještačku inteligenciju za pisanje kvizova i drugog sadržaja

BuzzFeed će početi koristiti vještačku inteligenciju za pisanje kvizova i drugog sadržaja

Kompanija će za svoj sadržaj koristiti tehnologiju kompanije za vještačku inteligenciju OpenAI.
 
foto: BuzzFeed / Facebook
 
BuzzFeed, američka kompanija za digitalne medije, planira početi koristiti vještačku inteligenciju (Artificial Intelligence AI) za personalizaciju i poboljšanje svojih online kvizova i sadržaja, najavila je ta kompanija svojim zaposlenima ove sedmice.
 
Jonah Peretti, izvršni direktor kompanije, u internom dopisu je, prema pisanju Guardiana, naveo kako će u 2023. sadržaj inspirisan vještačkom inteligencijom preći iz faze istraživanja i razvoja u dio njihovog osnovnog poslovanja, “poboljšavajući iskustvo kviza, personalizujući sadržaj za njihovu publiku”.
 
“Ako je proteklih 15 godina interneta bilo definisano algoritamskim feedovima koji preporučuju sadržaj, sljedećih 15 godina će biti definisano AI i podacima koji pomažu u kreiranju, personalizaciji i animiranju samog sadržaja”, napisao je Peretti.
 
Kompanija će, prema pisanju Wall Street Journala, za sadržaj koristiti tehnologiju kompanije za vještačku inteligenciju OpenAI, koja takođe stoji iza ChatGPT-a, chatbota za jezički model koji je pokrenut u novembru 2022. godine i koji je stekao popularnost zbog svoje sposobnosti da replicira ljudsku komunikaciju.
 
BuzzFeed nije prva novinarska platforma koja koristi vještačku inteligenciju. Tehnološka web stranica CNET navodno je koristila AI alat za generisanje članaka koje kasnije urednici skeniraju radi preciznosti prije objavljivanja. Platforma je prošle sedmice navela da program ima neka ograničenja, jer je više od polovine priča generisanih pomoću AI alata moralo biti uređeno zbog grešaka. U bilješci objavljenoj na internetu u srijedu, glavna urednica CNET-a Connie Guglielmo, izvinila se za greške i rekla da su uvedeni novi procesi kako bi se one spriječile u budućnosti.
 
 “Proces možda nije uvijek lak ili lijep, ali nastavit ćemo ga prihvatati – i svaku novu tehnologiju za koju vjerujemo da čini život boljim”, napisala je ona.
 
Porast lako dostupne vještačke inteligencije uveo je brojne etičke nedoumice, navodi Guardian. Podsjeća da su ChatGPT bez dozvole koristili studenti u nastavi, a u jednoj kontrolisanoj studiji je navodno taj alat mogao da položi ispite na više univerziteta. Mnogi su se pitali da li bi tehnologija mogla zamijeniti ljudske poslove, o čijoj upotrebi se raspravlja u novinarskim institucijama. 
 
Lideri medijske industrije sve češće govore da će vještačka inteligencija revolucionirati njihovo poslovanje.
 
Pored BuzzFeeda, najvećeg kreatora digitalnog sadržaja koji je krenuo u implementaciju OpenAI tehnologije u svoje poslovanje, i neke druge kuće poduzele su slične korake.
 
Associated Press je također počeo koristiti vještačku inteligenciju za automatizaciju vijesti prije skoro deset godina.
 
Guardian u svome tekstu podsjeća da je vijest da će BuzzFeed koristiti AI dovela do porasta dionica te kompanije za čak 157 posto, kao i da je ta kompanija  prošlog mjeseca saopštila da će smanjiti oko 12 posto svoje radne snage kako bi obuzdala troškove.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.