Četiri godine zatvora za pokušaj ubistva novinara Vladimira Kovačevića

Četiri godine zatvora za premlaćivanje novinara Vladimira Kovačevića

Četiri godine zatvora za pokušaj ubistva novinara Vladimira Kovačevića

Banjalučanin Marko Čolić osuđen je na četiri godine zatvora za pokušaj ubistva Vladimira Kovačevića, novinara RTV BN i portala gerila.info, pišu Nezavisne novine. Gordan Jovišević, advokat Čolića, izrazio je nezadovoljstvo presudom koja je, kako on smatra, donesena na nezakonitim dokazima, te je najavio žalbu. Sud je posebnom odlukom produžio pritvor Čoliću, a Jovišević smatra da za to nema osnova.
 
Milkica Milojević, novinarka i aktivistkinja, izrazila je nezadovoljstvo zbog toga što, kako je rekla, još nema ozbiljnog pokušaja da se otkriju motivi pokušaja ubistva Kovačevića, niti nalogodavci.
 
Čolić je proglašen krivim da je, zajedno sa Nedeljkom Dukićem iz Kneževa, a koji je još u bjekstvu, Kovačevića brutalno, metalnim palicama, pretukao 26. avgusta 2018. godine, u banjalučkom naselju Obilićevo.
 
"Nesporno smo dokazali da je Čolić počinio krivično djelo pokušaj ubistva na štetu Kovačevića. Kovačević je u dva navrata prepoznao Čolića kao lice koje mu je prišlo sa prednje strane i palicom ga udarilo po glavi", rekla je ranije Tatjana Ninković, okružna javna tužiteljica u završnim riječima i podsjetila da je svjedok potvrdio da je dovezao Čolića do stadiona FK "Naprijed", blizu kojeg je novinar veče ranije napadnut. Taj dolazak, istakla je Ninkovićeva, vidi se i na snimku video-nadzora.
 
"Da je Čolić to uradio, potvrđeno je i DNK-vještačenjem. Na metalnoj palici, kojom je Kovačević pretučen, nalazi se Čolićev DNK", rekla je prije nekoliko dana Ninković. 
 
S druge strane, Čolićev advokat Gordan Jovišević je tokom završnih riječi rekao da nije to krivično djelo nije dokazano, a sam Čolić je Sudskom vijeću rekao da nema nikakve veze sa ovim slučajem. 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.