Novinarska udruženja pozivaju na akciju i solidarnost

Nakon fizičkog napada na novinara Vladimira Kovačevića, novinarska udruženja pozivaju na akciju i solidarnost

Novinarska udruženja pozivaju na akciju i solidarnost

Novinar RTV BN Vladimir Kovačević pretučen je sinoć pri povratku kući u Banjoj Luci. Napad su oštro osudile novinarske udruge iz cijele zemlje.

“Prije 20 minuta su me dok sam se vraćao sa posla dva momka zaskočila i namlatila šipkama na razvlačenje”, objavio je sinoć oko 21h na Twitteru Kovačević, uz fotografiju iz bolnice. Motiv i počinioci napada još uvijek nisu poznati, a Kovačević je zadržan na odjelu za hirurgiju Kliničkog centra u Banjoj Luci, gdje su ga jutros posjetili i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Povodom napada, danas u 11 u Banja Luci je održana konferencija za štampu na kojoj su govorili Željko Raljić, šef banjalučkog dopisništva BN TV, Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka i Marko Divković, predsjednik Udruženja/udruge BH novinari (BHN).

Raljić je na konferenciji istaknuo da su novinari BN televizije i prije ovog slučaja bili izloženi pritiscima i da će novinska zajednica ostati jedinstvena bez obzira na napade i pritiske.

“Novinari BN televizije praćeni, prisluškivani, fotografisani, snimani kamerom, prijećeno im je na društvenim mrežama, sve smo to prijavljivali, od toga nije bilo ništa. Želim da pozovemo i novinarsku zajednicu, ali i sve političke subjekte koji izlaze na izbore da im kažem da ovo nije način za rješavnje stanja u društvu. Građani će 7. oktobra kazati svoje, ali prije toga mi želimo da kažemo svoje, da novinari ne smiju biti napadani. Milorad Dodik jeste došao da posjeti našeg kolegu, ali ću podsjetiti da je Milorad Dodik došao da posjeti i porodicu Dragičević, ali smo vidjeli kakav je ishod te posjete bio na kraju”, rekao je Raljić.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, je pozvao nadležne da do kraja ove sedmice objave informacije o istrazi: 

“Mislim da je rok do kraja sedmice sasvim realan da izađu sa nekim konkretnim informacijama kada nam moraju reći šta su radiili na ovom slučaju. Ovo je granica koja je pređena i ubuduće nećemo tolerisati takvo ponašanje. Atmosfera linča koja je stvorena u RS pokazuje da je ovo rezultat takvoga nečega. Ni sam Vladimir Kovačević ne zna šta je pozadina napada, ali to očekujemo od policije da istraži. Pozivamo sve medije u BiH, da sutra objave, da li baner, flajer ili video isječak sa natpisom 'Stop nasilju na novinarima'. Pozivam kolege da se solidarišu, ovakav ambijent je za svaku osudu i nemoguće je raditi u ovakvim okolnostima”, rekao jeVukelić.

“Napadnut je jedan od nas, u ovoj godini ovo je 41. napad na novinare. Meni ovo liči na organizovani teror linije 3P - politika, pravosuđe, policija. Ovo je odavno prevršilo svaku mjeru, ovo je pokušaj ubistva. Iskustva iz dosadašnjih slučajeva ne daju povoda za optimizam, svi smo na metom na čelu. Pozivam kolege iz svih redakcija, da sutra na određen način pokažu, da zatamne ekran, da pošalju poruku dosta napada na novinare. Bojim se da ovo nije kraj, izbori se zahuktavaju, mnogima ćemo zasmetat”, naveo je Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari, na press konferenciji.

Udruženje BH novinari pozvalo je medije iz cijele BiH da sutra na svojim stranicama i u emisijama objave baner sa natpisom “Stop nasilju nad novinarima u BiH!”, s ciljem da “vlastima, javnim zvaničnicima i institucijama pokažu da medijska i novinarska zajednica BiH neće tolerisati ni jedan oblik nasilja i ugrožavanja slobode medija i sigurnosti novinara”.

Kovačević je u izjavi za sarajevsko Oslobođenje rekao da se nada da će rekacija udruženja i policije biti brza i konkretna: “Ja sam i ranije kritikovao rad novinarskih udruženja iz RS-a, ali i onih iz BiH zato što se sve završava na saopštenjima kojima se osude napadi. Ja se iskreno nadam da ovaj nesretni slučaj može poslužiti novinarima da pokažu da mogu uraditi nešto konkretno. Ako ovo prođe nekažnjeno ko zna šta je sljedeće”, rekao je Kovačević.

Izvor: N1, Oslobođenje, Žurnal